Historisk arkiv

Helseministermøte i utenrikspolitikk og global helse-nettverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helseministrene i utenrikspolitikk og global helse-nettverket (Brasil, Frankrike, Indonesia, Norge, Senegal, Sør-Afrika og Thailand) møttes 21. mai i forbindelse med Verdens helseforsamling i Geneve. Norge var representert ved statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Nina Tangnæs Grønvold.

Temaet for møtet var helses plass i de nye utviklingsmålene etter 2015. I denne sammenheng drøftet ministrene status for helsetusenårsmålene, blant annet den positive fremgangen for barne- og mødrehelse og hiv/aids. De erkjente at selv om fremgangen er god, vil vi ikke nå alle målene innen 2015. Barne- og mødrehelse og smittsomme sykdommer må derfor videreføres som en del av den nye utviklingsagendaen.

Ministrene satte fokus på at ikke-smittsomme livsstilssykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer i økende grad også rammer fattige land, noe som innebærer en dobbel sykdomsbyrde og store utfordringer for de fattigste landene. Forebygging og samarbeid på tvers av sektorer ble trukket frem som viktig. Ministrene drøftet også hvordan vi kan bidra til universell tilgang til helsetjenester og bygge robuste helsesystemer som kan håndtere bredden av ulike typer sykdommer.

Fra norsk side ble det blant annet fokusert på sosiale helseforskjeller, og viktigheten av å arbeide for rettferdig fordeling ikke bare mellom landene, men også innad i hvert enkelt land.

Les ministrenes felleserklæring fra møtet

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter