Historisk arkiv

Lovendring gir bedre grunnlag for læring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helsepersonell som behandler pasienter i første fase får ofte ikke vite om behandlingen de ga var korrekt eller ikke. Fra 1. juli i år endres helsepersonelloven slik at personell gis bedre mulighet til å få vite og lære.

For legevaktlegen eller ambulansepersonellet som får en syk eller skadet pasient innlagt på sykehus er det viktig å få vite om undersøkelsene og vurderingene deres var korrekte eller ikke. Tidligere ga helsepersonelloven liten mulighet til å utlevere taushetsbelagte opplysninger til helsepersonell som i en tidlig fase hadde gitt pasienter helsehjelp. Etter lovendringer som trer i kraft 1. juli 2013 gis det nå en begrenset adgang til å utlevere opplysninger når det kan gi viktig læring og kvalitetssikring.

- Lovendringen vil komme både pasienter og personell til gode. Det er viktig at helsepersonellet som møter pasienten i første fase kan få tilbakemeldinger om hvordan helsehjelpen vurderes av andre aktører i tjenesten. Dette vil gi viktig læring, både der hvor behandlingen har vært korrekt og der hvor den viser seg å ha vært ukorrekt. Bedre læring vil redusere antall feil og heve kvaliteten på pasientbehandlingen, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Det skal ikke utleveres flere opplysninger enn det som er nødvendig for formålet og opplysninger kan bare utleveres til helsepersonell som tidligere har tatt del i undersøkelse eller behandling av pasienten. I pasientens journal skal det dokumenteres hvem som har fått utlevert opplysninger og hvilke opplysninger som er utlevert.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter