Historisk arkiv

Hilsningstale til nyutdannete sykepleiere ved Høgskolen i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Rådhuset Oslo, Fredag 15. juni

Kjære sykepleiestudenter med familier, ordfører, ansatte ved høyskolen og andre gjester

Takk for invitasjonen til denne høytidelige feiringen her i Oslo Rådhus. Dette er en festdag – både for dere 400 som er ferdig utdannete sykepleiere i dag, og for alle andre som er til stede. Jeg vil gratulere alle med vel overstått eksamen, noe som betyr at dere litt senere i dag kan gå ut i yrkeslivet med fersk autorisasjon i hånda.  Vi trenger dere!

Dette er også en stor dag for pasienter, brukere og pårørende som dere vil møte som sykepleiere i framtida.

Vi er så heldige å bo i et land der vi lever stadig lenger. Det er jeg glad for! Men det betyr også at det blir flere eldre pasienter, flere med demens og flere som lever med kroniske sykdommer og skader. Vi får også stadig flere yngre brukere. Faktisk er hver tredje bruker under 67 år. Vi vet også at livsstilssykdommer som kreft, diabetes og KOLS øker faretruende. Og psykiske lidelser og rusmisbruk øker nå mer enn somatiske sjukdommer.
Alt dette gir oss nye og større utfordringer.

I tillegg vil stadig nye metoder, nye medisiner og ny teknologi kreve at dere har god kunnskap og holder dere oppdatert.

Og ikke minst. Folk blir mer og mer kravstore. Vi har skyhøye forventninger til hva helsetjenesten kan gjøre for oss, men tjenestene klarer ikke å innfri alle forventningene. Den tidligere svenske statsministeren Tage Erlander har kalt dette for ”de stigende forventningers misnøye”. Jeg tror han har et poeng.

Dette er i korte trekk et bilde av landskapet dere skal ut i som sykepleiere. Jeg tror forresten at dere kjenner utfordringene godt fra praksisperiodene i skoletida, og at dere har hatt tid til å gjøre dere opp egne meninger om oppgavene dere står overfor.
Selvfølgelig håper og tror jeg dere tenker at ”dette er spennende” – og at dere gleder dere til å bli med på laget for å gjøre verdens beste helsetjeneste enda bedre.

Vi trenger dere – det er det ingen tvil om! Og det er plass til dere over alt i helsesektoren:
• I hjemmetjenesten, i sykehjem og i sykehus
• til forbyggende oppgaver, behandling og rehabilitering.
• I helsetjenester fra livets begynnelse til livets slutt.
• I akutte tjenester og i omsorgssektoren
• Vi trenger engasjerte folk i psykiatrien og i rusomsorgen
• Som veiledere for mennesker med kroniske sykdommer
• Og vi trenger gode ledere med solid faglig kunnskap

Dette bare for å nevne noen av de mange spennende områdene der dere er etterspurt.

Dere har valgt et yrke der dere på mange måter kommer til å være ”ei hånd å holde i”.  Vi trenger ”de varme hendene” som filmskaperen Margret Olin beskrev så flott for noen år siden.  Og med varme hender mener jeg selvfølgelig direkte pasientkontakt – men jeg mener også:
• respekt og evne til omsorg for pasienter, pårørende og kolleger,
• å være aktiv i et tverrfaglig team,
• å kunne samhandle og være bindeledd i tjenesten, 
• å tenke selvstendig
• og ta ledelsen når det trengs

Alt dette kan symboliseres av begrepet ”varme hender”. Det er å sette mennesket i sentrum.

Som sykepleiere er dere etterspurt i nær sagt alle deler av helsetjenesten. Dere kan velge og vrake hvilken jobb dere vil ha. Og jeg vil tro at det meste er interessant og spennende. Men jeg vil særlig trekke fram mennesker med kroniske sykdommer, psykisk syke i alle aldre, rusmisbrukere og eldre mennesker med pleiebehov. Dette er pasientgrupper som tradisjonelt ikke har hatt så høy status blant helsepersonell. Jeg håper at dere kan bidra til at disse pasientgruppene blir attraktive å arbeide for og sammen med.

Disse pasientene trenger sammensatte tjenester – ofte over lang tid – for å kunne leve et godt liv og mestre hverdagen i lokalmiljøet sitt. Som sykepleiere er dere nøkkelpersoner i samhandlinga som er nødvendig rundt disse pasientene. Dere kan se hvordan ulike tjenester og personell kan samarbeide og sy sammen gode tilbud lokalt og formidle hjelp fra spesialister når det trengs. 

Dere er sikkert kjent med Regjeringas mål om 10 000 nye årsverk i pleie- og omsorgstjenesten innen utgangen av 2009. Vi vil ha færre ufaglærte ansatte og vi vil ha flere med høyskoleutdanning, gjerne sykepleiere som dere.  Vi er allerede godt i gang med å nå dette målet. Jeg har en nyhet til dere; rykende ferske tall i dag fra Statistisk sentralbyrå viser at vi nå har dekket 7 800 av de 10 000 årsverkene. Det er jeg glad for!
Når jeg ser utover salen her, må jeg også benytte anledningen til å si at vi trenger flere menn i helsetjenesten generelt og i de kommunale tjenestene spesielt. Her har vi en jobb å gjøre. Jeg håper og tror at flere av dere som er her i dag er blant dem som bidrar til å øke innsatsen i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Jeg kan love dere interessante og spennende oppgaver – og ikke minst – samfunnsnyttig innsats.

Vi vet at det fra tid til annen gjøres feil i helsetjenesten. Det kan være personell i tidsnød og det kan skyldes teknologien. Ingen mennesker er ufeilbarlige. Jeg møter mange mennesker og jeg får brev fra pasienter, pårørende og helsepersonell som har opplevd hendelser som ikke burde ha skjedd. Flere av historiene rører meg sterkt og noen gjør meg svært opprørt.
Det interessante er at pasienter og pårørende ofte er mer anklagende enn hendelsen i seg selv skulle tilsi, fordi de opplever at helsetjenesten og helsepersonell ikke er villig til å være åpne og ærlige om hva som faktisk har skjedd.
Som helseminister ønsker jeg selvsagt at det ikke skal skje feil, og vi er i gang med å lage meldesystemer for å lære av feilene som skjer.
Men grunnen til at jeg sier dette til dere, er at jeg tror det er viktig å få til en kulturendring her. Jeg vil at flere skal tørre å melde om feil, at flere skal tørre å være ærlige om hendelsen i møte med pasienter og pårørende. På den måten bygger vi folks tillit til helsetjenestene og skaper trygge tjenester – sånn som vi alle ønsker. Det er bare på den måten vi kan lære av det, og bli bedre. Jeg mener at dere som er unge kan bidra til å endre denne kulturen mot større åpenhet og ydmykhet i helsetjenesten. 

Jeg er opptatt av at dere som skal ut i yrkeslivet, få gode arbeidsforhold uansett hvor dere skal jobbe. Vi hører mye om stress og sjukefravær i helsesektoren. Det skal vi ta på alvor.  Men faktisk viser arbeidslivsundersøkelser ved sykehusene at 90 prosent av de ansatte faktisk er godt fornøyd. Det betyr ikke at alt er såre vel. Vi skal fortsatte ha fullt trykk på å få ned sykefraværet og skape trivsel på jobben.
Mange sykepleiere forteller meg at de jobber ufrivillig deltid i kommunene. Mange ønsker heltidsstillinger og det vil denne regjeringa gjøre noe med. Vi har kartlagt ufrivillig deltid i sykehus, og jeg kan love at vi skal gjøre en aktiv innsats for flere i faste heltidsstillinger og bli kvitt ufrivillig deltid.

For dere er nå eksamen gjennomført og dere får vitnemålet i dag. Nå gjenstår yrkesvalget. Noen av dere har sikkert allerede tatt avgjørelsen. Vi trenger dere her i Norge – det har jeg fått tydelig fram – men arbeidsmarkedet er grenseløst for deres yrkesgruppe. Det betyr at en hel verden står åpen for dere – og vi har også behov for impulser utenfra.

Senere vil nok mange av dere spesialisere dere, men det skal ikke være tema i dag. Nå er det grunnutdanningen som skal feires. Dere har fått solid kunnskap for å stå på egne bein. Nå skal dere skal skaffe dere erfaring som selvstendige sykepleiere.  Velkommen på laget som skal gjøre helse-Norge enda bedre.  

Gratulerer med dagen og lykke til med yrkesvalget!