Historisk arkiv

Spørsmål 85 til skriftlig besvarelse - opprettholdelse av rusakutt i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy om opprettholdelse av rusakutt i Oslo.

Det vises til Stortingets brev av 22. oktober 2009 med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy.

”I 2009 ble det gitt løfte om å opprette 12 sengeplasser som en rusakutt i Oslo i løpet av året, og det ble bevilget 50 mill. kroner. Dette er nå utsatt på ubestemt tid. Det er påpekt at tilbudet i dag er mangelfullt, og at dette rammer rusmiddelavhengige. Dette er uholdbart. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at disse plassene snarest kommer på plass?”

Svar:
Det har i lang tid vært kjent at det har vært mange overdosedødsfall blant rusmiddel­avhengige – da i særlig grad i Oslo. I tillegg har man erfart at det akuttmedisinske tilbudet til rusmiddelavhengige ikke har vært tilfredsstillende for denne gruppen. Som representanten Dåvøy omtaler i sitt spørsmål, bevilget Regjeringen derfor i forbindelse med Regjeringens tiltakspakke i januar i år, 50 mill. kroner til etablering av en egen rusakuttenhet i Oslo med 12 senger.

Oppdraget om å etablere denne enheten ble gitt til Helse Sør-Øst RHF med Oslo Universitetssykehus HF som det utførende helseforetaket. Grunnet den omstillings­prosess som Oslo Universitetssykehus HF er inne i, er arbeidet med å etablere en egen rusakuttenhet ennå ikke kommet i gang. Det er beklagelig at dette har trukket ut i tid, men det er også helt nødvendig å se dette tiltaket i sammenheng med de øvrige omfattende planprosessene som nå skjer som en del av integrasjonsprosessen i det nye, sammenslåtte helseforetaket.

Jeg har nå fått forsikringer fra Helse Sør-Øst RHF om at den planlagte rusakuttenheten med 12 sengeplasser vil bli påbegynt så snart det lar seg gjøre, og at den vil være operativ i innen ett år fra nå med full kapasitet. I påvente av dette vil Helse Sør-Øst RHF sørge for at Oslo Universitetssykehus HF stiller nødvendig kapasitet til rådighet for å kunne ta imot rusmiddelavhengige som har behov for et akuttilbud - enten etter videre­formidling fra rusmottaket ved Oslo Legevakt eller ved ambulanseuttrykninger ved overdoser.

Jeg er samtidig informert om at Oslo Legevakt i løpet av november i år vil åpne et eget rusmottak. Dette mottaket vil blant annet bestå av 2 observasjonssenger, egne under­søkelses­rom og personell med spesialkompetanse på rus. Det vil også være ansatt spesialister fra spesialisthelsetjenesten ved Oslo Universitetssykehus HF for å bistå i det daglige arbeidet på rusmottaket.

Avslutningsvis vil jeg også nevne at Regjeringen i våres bevilget 60 mill. kroner over to år til Kirkens Bymisjon til etableringen av et døgnåpent værested for rusmiddel­avhengige med særlige hjelpebehov. Dette stedet – 24SJU – ble åpnet i september i år og vil være et supplerende tilbud til de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige i Oslo. Samlet sett vil det derfor være en betydelig styrking av tiltakene i Oslo overfor denne pasientgruppen.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen