Historisk arkiv

Nye retningslinjer skal forbedre mat og måltider i barnehagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Mat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig del av barns totale kosthold enten den er medbrakt hjemmefra eller tilberedes i barnehagen. De nye retningslinjene for mat og måltider i barnehagen som lanseres nå, skal være et verktøy for å sikre sunn mat i barnehagen.

 

Mat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig del av barns totale kosthold enten den er medbrakt hjemmefra eller tilberedes i barnehagen. De nye retningslinjene for mat og måltider i barnehagen som lanseres nå, skal være et verktøy for å sikre sunn mat i barnehagen.

Stadig flere barn under opplæringspliktig alder går i barnehage og stadig flere barn får fulltidsplass. Ved utgangen av 2006 var det snaut 235 000 barn som gikk i barnehage og to av tre hadde fulltidsplass. Mattilbudet organiseres ulikt i de over 6 000 barnehagene i landet.

- Vi vet at det er helse- og kostholdsforskjeller hos barn og unge knyttet til foreldrenes inntekt og utdanning. I barnehagen når vi mange på tvers av sosiale skillelinjer. Gode vaner læres tidlig. Å legge til rette for gode måltider og et sunt mat- og drikketilbud i barnehagen er derfor viktig, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad

Retningslinjene utgjør en faglig standard som barnehager og barnehageeiere i samarbeid med foresatte bør strekke seg etter.

- Barnehagen som oppvekst- og utviklingsarena, skal være en arena som fremmer gode vaner og god helse. Måltidene er også en viktig sosial læringsarena. Ved å bruke mat og måltider i det pedagogiske opplegget, kan barnehagene fremme helse, trivsel og læring, sier Brustad.

Stor innflytelse på barnas mat- og måltidsvaner
Et sunt og variert kosthold i barneårene er viktig for vekst, utvikling og læring. Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barnas kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen, har barnehagen stor innflytelse på barnas mat- og måltidsvaner, kosthold og helse.

Flere utfordringer i barns kosthold
Sosial- og helsedirektoratet gjennomførte i 2005 en kartlegging av mat- og måltidstilbudet i landets barnehager. Denne viser at svakhetene ved mat- og måltidstilbudet i barnehagene i stor grad er sammenfallende med utfordringene ved barns kosthold: Lite grønnsaker, frukt, fisk og grove kornprodukter og mye sukker og mettet fett. Et ernæringsmessig bra mattilbud i barnehagene vil derfor kunne ha stor betydning for barns kosthold og deres helse i dag og i framtiden.

Om retningslinjene
De nye retningslinjene er ett av tiltakene i Regjeringens Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011). Retningslinjene er basert på helsemyndighetenes gjeldende anbefalinger for ernæring, og retter seg mot barnehageeier, barnehagepersonell, foresatte og andre interesserte

Sosial- og helsedirektoratet er også i gang med å utarbeide pedagogisk materiell til barnehagepersonell med konkrete råd og tips om hvordan de kan følge retningslinjene i praksis.

Les mer om retningslinjene på www.shdir.no/matibarnehagen.