Historisk arkiv

Samhandlingen i helsetjenesten styrkes – det inngås avtale mellom Helse- og omsorgsdepartementet og KS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Undertegnelse 21. juni 2007, kl.11.00

Torsdag 21. juni undertegnet helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og KS-leder Halvdan Skard en nasjonal rammeavtale om samhandling på helse- og omsorgsområdet. Fra regjeringen deltok også Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, som har det overordnede politiske ansvaret for kommunenes tjenestetilbud.

God samhandling i helsetjenesten er viktig for alle pasienter – særlig dem med langvarige og sammensatte lidelser. Mange pasienter er helt avhengige av et velfungerende samarbeid om et helhetlig tilbud. Dette fungerer godt mange steder, men ikke overalt. Torsdag 21. juni undertegnet derfor helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og KS-leder Halvdan Skard en nasjonal rammeavtale om samhandling på helse- og omsorgsområdet. Fra regjeringen deltok også Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, som har det overordnede politiske ansvaret for kommunenes tjenestetilbud.  
 
Det er behov for å arbeide med rammebetingelsene for samhandling på en systematisk måte. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og KS-leder Halvdan Skard vil derfor gjennom nasjonal rammeavtale forplikte seg til å være pådrivere for bedre samhandling. Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga framhever kommunene sitt arbeid for å gi innbyggerne helhetlige velferdstilbud, herunder primærhelsetjenester. Kommunene og sykehusene har sammen et ansvar for at helsetjenestene for den enkelte pasient er koordinerte og helhetlige. Den treårige avtalen som inngås skal understøtte dette. Partene vil jobbe tett med pasient- og brukerorganisasjoner i oppfølgingen for å sikre det pasientrettede fokus i arbeidet med avtalen.

Et sentralt mål med rammeavtalen er å understøtte inngåelse av lokale avtaler, og danne grunnlag for samarbeid mellom kommuner og helseforetak som likeverdige parter. Pasientene må kunne forvente et helhetlig og sammenhengende tjenestetilbud. Dette krever systematisk arbeid på bred front med en rekke tiltak. Lokale samarbeidsavtaler gir gode rammer for dette arbeidet, og har direkte konsekvenser for hvordan pasientene opplever det samlede tjenestetilbudet.

- Samhandling er en helt grunnleggende utfordring for det norske helsevesenet. Et gjensidig og godt samarbeid mellom kommunene og sykehusene er derfor avgjørende for å gi mange pasienter en nødvendig oppfølging, framhever politisk leder i KS Halvdan Skard.

-I dag svikter samhandlingen for mange pasienter. Vi håper at gjensidig forpliktende avtaler mellom kommunene og sykehusene skal gi en best mulig oppfølging av pasientene som har behov for tjenester både fra sykehusene og kommunen, understreker han.

Nittedal kommune og Akershus universitetssykehus jobber systematisk for å få helhetlige pasienttilbud. De har inngått en samarbeidsavtale, og har blant annet gjort en felles kartlegging av beboere på sykehjem med behov for sykehustjenester. Basert på denne kartleggingen har de satt i verk flere tiltak for å tilby pasientene bedre tjenester, bedre informasjonsutveksling og gjensidig kompetanseheving.
Både Nittedal kommune og Akershus universitetssykehus sier at erfaringene etter ett års drift er svært gode.

- Å undertegne en nasjonal rammeavtale om samhandling under et besøk her, gir en god anledning til å framheve hva god samhandling kan gi av resultater for pasientene, sier statsrådene Sylvia Brustad og Åslaug Haga.

Til avtalen

Kontaktperson: Vidar Oma Steine: 22248279 eller 95135248.    

Brustad undertegner avtalen
(Partene Underskriver avtalen: fra venstre fung. adm. dir. Ahus Bjørn Magne Eggen, Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, ordfører i Nittedal Tom Christophersen, Leder i KS Halvdan Skard og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad)