Historisk arkiv

18-årsgrense for privatimport av legemidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har bestemt at det skal være 18-årsgrense for privatimport av legemidler. Aldersgrensen innføres av hensyn til barn og unge.

 - Barn og unge er særlig utsatt når det gjelder markedsføring av legemidler på Internett. Det kan være slankepiller, kosttilskudd eller lykkepiller som frister, og som i kombinasjon med andre legemidler kan være farlige å bruke. Legemidlene som omsettes kan også være farlige i seg selv. Myndighetene ønsker derfor på denne måten å beskytte unge mennesker, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Aldersgrensen på 18 år for privatimport av legemidler fra EØS-området er fastsatt i forskrift av 9. mars.

Tollvesenet har allerede kontrollrutiner for legemidler. Det skal ved deklarering til Tollvesenet i Norge angis at varen er tillatt importert. Dette innebærer at 18-årsgrensen må være overholdt, på lik linje med at legemidler til privatpersoner kun kan importeres fra EØS-land.

- Det kan være helsefarlig å bruke legemidler uten at det skjer i samråd med lege. Med dette vedtaket får vi samme aldersgrense for privatimport av legemidler som for alkohol og tobakk, sier Brustad.

 Forskriften