Historisk arkiv

Fornyet driftskonsesjon for avfallslageret i Himdalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Institutt for energiteknikk (IFE) har i statsråd i dag fått fornyet konsesjon for drift av kombinert lager og deponi for lav- og middelaktivt avfall (KLDRA) i Himdalen i Aurskog-Høland kommune for 4 nye år. I løpet av konsesjonsperioden skal driften av Himdalen konkurranseutsettes etter regelverket om offentlige anskaffelser.

Stortinget vedtok 28. april 1994 at det skulle etableres et kombinert lager og deponi for lav- og middelaktivt avfall (KLDRA) og at anlegget skulle legges til Himdalen i Aurskog-Høland kommune. Avfallet stammer fra IFEs forskningsreaktorer i Halden og på Kjeller, samt fra annen forskning, sykehus og industri. IFE ble ved kongelig resulosjon av 30. april 1998 tildelt konsesjon for drift av KLDRA for en periode på 10 år. Nåværende konsesjon utløper 30. april 2008.

Statens stråleverns innstilling ligger til grunn for vedtaket. Strålevernet har blant annet vurdert de sikkerhetsmessige sidene ved videre drift av KLDRA, herunder sikker drift i perioden for ansatte og omgivelser, premissene for tilfredsstillende overvåkning av anlegget etter at det er lukket og å holde stråledosene til utsatte grupper så lave som mulig. Strålevernet har i tillegg til den sikkerhetsmessige vurderingen av IFEs søknad innhentet synspunkter fra interesserte parter, herunder de berørte kommuner, miljøorganisasjoner, aksjonsgrupper mv. Det har ikke fremkommet merknader til sikkerheten ved anlegget, verken i forhold til drift eller anleggets integritet på sikt. Himdalenaksjonen ønsker, som ved forrige konsesjonsrunde, utvidede grunnundersøkelser. Strålevernets vurdering er at tilstrekkelige undersøkelser med hensyn til de sikkerhetsmessige føringene for drift av anlegget på kort og lang sikt er gjennomført.