Historisk arkiv

Åpner nytt heldøgns rustiltak i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen åpner i dag 24SJU – et nytt heldøgns tilbud til de mest utsatte rusavhengige i Oslo sentrum. –Dette er et viktig grep for å hjelpe de mest utsatte rusavhengige, sier Hanssen.

Bjarne Håkon Hanssen hos Kirkens bymisjon

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok under åpningen av det nye heldøgns rustilbudet 24SJU onsdag. Last ned bildet fra Flickr i stor størrelse.
Se video fra åpningen. 

Det nye tilbudet vil ha særlig fokus på tilgjengelig omsorg og veiledning, samt psykiatrisk bistand. De rusmiddelavhengige vil bli møtt med spesialister innen både psykisk helsevern og rus på gatenivå.

– Jeg håper og tror at innsatsen fra 24SJU og Kirkens bymisjon vil gi en klar forbedring for de mest utsatte rusavhengige i Oslo sentrum, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Tilgjengelig omsorg

24SJU er resultatet av at helse- og omsorgsministeren i mars i år ga Kirkens bymisjon i oppdrag å igangsett tiltak for å bidra til bedre helse og sosial inkludering for de mest utsatte rusavhengige.

– Det er bevilget 60 millioner kroner til satsningen over en toårsperiode, fastslår Hanssen.

Det nye senteret vil særlig ha fokus på tilgjengelig og bred hjelp og støtte for folk i rusmiljøene som trenger hvile, varme, kontakt, veiledning og helsetjenester. Det vil ytes et psykiatrisk helsetilbud på huset og ambulerende i feltet. Prosjektet vil prioritere samarbeid med andre aktører i rusfeltet.

Ved åpningen har 24SJU en stab på 27 ansatte personer innen helsefag, sosialtjeneste og miljøterapi.

Bedre samhandling

Til tross for det allerede skjer en betydelig innsats i Oslo, både fra kommunen, helseforetaket og mange ideelle organisasjoner, når vi ikke denne gruppen godt nok idag.

– Lidelsene blant de tyngste rusavhengige er store. 24SJU skal bidra til bedre samhandling mellom ulike deler av tjenesten, på gateplan, og slik bidra til at vi i fellesskap kan sikre bedre helse og sosial inkludering til  gruppen, sier Hanssen.

I oppdraget for 24SJU er det formulert fem mål:

  • yte hjelp og øyeblikksomsorg når behovet er der
  • bidra til bedret helsetilstand, både fysisk og psykisk
  • bidra til økt sosial inkludering og fremme egen mestring
  • bedret samhandling mellom ulike deler av tjenesteapparatet, herunder også de ideelle organisasjonene
  • bedre kunnskapen og utvikle egnede arbeidsmåter overfor målgruppen