Historisk arkiv

Kun faglige kriterier for legemiddelassistert rehabilitering (LAR)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Ny forskrift for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) trer i kraft 1. januar 2010. – Vi styrker med dette pasientrettighetene til rusmiddelavhengige, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ny forskrift for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) trer i kraft 1. januar 2010. – Vi styrker med dette pasientrettighetene til rusmiddelavhengige, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forskriften legger opp til at legemiddelassistert rehabilitering i større grad skal normaliseres. Dagens rundskriv med kriterier for innskrivning og utskrivning bortfaller.

– Legemiddelassistert rehabilitering skal kunne gis etter en individuell, faglig vurdering av den enkelte pasients tilstand og behov for helsehjelp. Dagens aldersgrense på 25 år faller bort. Pasienter kan heller ikke ufrivillig bli utskrevet uten at dette er faglig begrunnet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ikke et frislipp

Helse- og omsorgsministeren understreker at LAR skal være et likeverdig tilbud i  hele landet. 1. februar vil Helsedirektoratet komme med nasjonale retningslinjer for bruk av LAR.

– Fjerningen av aldersgrensen i dagens rundskriv innebærer imidlertid ikke frislipp av LAR for unge. I forskriften understrekes det at alder skal legges vekt på når vurderingen av LAR foretas. Legemiddelassistert rehabilitering skal i hovedsak ikke være førstevalget, sier Strøm-Erichsen.

LAR vil ofte innbære en livslang behandling med sterke, vanedannende medikamenter og stor fare for lekkasje til det illegale markedet, med fare for overdosedødsfall. Derfor stilles det likevel enkelte vilkår:

  • LAR skal som hovedregel ikke være førstevalget ved behandling av rusmiddelmisbruk
  • Alder og lengde på rusmisbruk skal tillegges særlig vekt ved vurderingen av behandlingsalternativer
  • Adgang til kontrolltiltak som utlevering/inntak av legemiddelet, samt avgivelse av urin- og blodprøver
  • Lege i spesialisthelsetjenesten skal beslutte innskrivning og utskrivning av LAR med mulighet for videre oppfølgning hos allmennlege i primærhelsetjenesten.

Fastlege og helsetjeneste sentral

– Fastlegen og de kommunale tjenestene skal fortsatt ha en helt sentral plass for  at den enkelte pasient skal ha best mulig utbytte av behandlingen, sier Strøm-Erichsen.

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelavhengighet, hvor behandling med legemidler som Metadon, Subutex eller Subuxone inngår som et deltiltak i et helhetlig rehabiliteringsforløp.

Lovdata: Forskrift om legemiddelassistert rehabilitering (LAR-forskriften)