Historisk arkiv

Lanserer nasjonal hiv-strategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Antallet nydiagnostiserte med hiv nådde sitt høyeste nivå i 2008 med nær 300 tilfeller. – Denne utviklingen gir grunn for bekymring, og er utgangspunktet for at Regjeringen i dag lanserer en ny nasjonal hiv-strategi, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Nasjonal hiv-strategi
Last ned Aksept og mestring: Nasjonal hivstrategi (2009-2014) (pdf 2,25 mb) 

Tallet på nye årlige tilfeller er doblet sammenliknet med ti år tilbake.  Nå lanserer regjeringen Nasjonal hiv-strategi (2009-2014) ”Aksept og mestring”.

– Selv om utviklingen i den medisinske behandling har bedret den fysiske helsen til mennesker som lever med hiv, viser undersøkelser at det på flere områder oppleves like vanskelig å være hiv-positiv i dag som tidligere, sier Hanssen.

Nye utfordringer

Helse- og omsorgsministeren vil sammen med fem andre statsråder skissere opp veiene de mener er kloke for å komme frem til siktemålet – et samfunn som aksepterer og mestrer hiv i 2014.

– Hiv-situasjonen i dag stiller oss overfor nye utfordringer som krever en annen type tilnærming. Hiv og aids har tradisjonelt blitt sett på som et helsespørsmål – en utfordring for folkehelsen. Det er det fremdeles. Derfor kommer helsesektoren fortsatt til å spille en nøkkelrolle i arbeidet. Men skal vi klare å møte utfordringene, er det klart at helsemyndighetene må samhandle med helt andre sektorer, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Dette er bakgrunnen for at Regjeringen i dag legger fram en strategi som seks departementer har forpliktet seg til å følge opp i samarbeid.

Forpliktende samarbeid

– Et slikt forpliktende samarbeid gir andre og bedre verktøy for å forebygge hivsmitte og inkludere hivpositive på alle samfunnsområder. Med departementenes ulike verktøy inn i det videre arbeidet, står vi bedre rustet til å nå målene i strategien, sier Hanssen.

Strategien har følgende to hovedmål:

  1. Nysmitte med hiv skal reduseres – særlig i grupper med høy sårbarhet for hiv. 
  2. Alle som er smittet av hiv skal sikres god behandling og oppfølging uansett alder, kjønn, seksuell orientering og/eller praksis, bosted, etnisk bakgrunn og egen økonomi.

– Samlet utgjør strategien et rammeverk som gir retning og skaper grunnlaget for oppfølging i form av kunnskapsbaserte og effektive tiltak, sier Hanssen.

Pressekontakt:
Helse- og omsorgsdepartementet: seniorrådgiver Brit Bod Baardsen – 22 24 84 18 / 95 99 42 09.