Historisk arkiv

Nøkkelhullet – felles merkeordning for sunnere mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det skal bli enklere for forbrukerne å finne sunnere alternativer når de handler mat. Den 17. juni fastsettes forskriften om Nøkkelhullet. Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for sunnere mat, og blir nå felles i Norge, Sverige og Danmark.

Det skal bli enklere for forbrukerne å finne sunnere alternativer når de handler mat. Den 17. juni fastsettes forskriften om Nøkkelhullet.  Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for sunnere mat, og blir nå felles i Norge, Sverige og Danmark.

Logo NøkkelhulletSunnhetsmerking av mat er et av mange tiltak for å bidra til bedre kosthold i befolkningen.

– Det kan være vanskelig å skille mellom sunne og mindre sunne matvarer i butikken. Derfor har vi valgt å innføre Nøkkelhullet som et hjelpemiddel, slik at forbrukerne kan gjøre sunnere valg, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ellen Birgitte Pedersen.

– Myndighetene i de nordiske landene baserer sine kostråd på felles nordiske ernæringsanbefalinger. De utfordringene vi har i forhold til å innføre gode kostvaner er i stor grad de samme i hele Norden. En felles merkeordning i de nordiske landene vil dessuten kunne føre til produktutvikling av sunnere alternativer hos de store nordiske produsentene, mener divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Mange nøkkelhullsprodukter

Det finnes allerede en god del nøkkelhullsmerkede produkter i norske butikker.

Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet roser dagligvarehandelen og matvareprodusentene for godt samarbeid i prosessen frem mot lanseringen av Nøkkelhullet.

Dette er Nøkkelhullet

  • Et merke som settes på matvarer med mindre fett, salt og sukker, og en viss mengde kostfiber. Det er minimumskrav til fullkorn på brød og kornprodukter. Bare matvarer som inngår i et sunt og variert kosthold, kan få Nøkkelhullet. 
  • Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ sammenliknet med andre produkter av samme type. 
  • Kriteriene for innhold av fett og mettet fett, sukker, salt og kostfiber er basert på forskning og avstemt med ernæringseksperter og bransjen.
  • Nøkkelhullsordningen gjelder for ferdigpakkede matvarer samt fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er ferdigpakket.
  • Merket krever ingen bakgrunnskunnskap om ernæring og gjør sunnere matvarer lettere tilgjengelig for hele befolkningen.
  • Ferdigpakkede Nøkkelhullsprodukter skal ha næringsdeklarasjon.
  • I den nye felles nordiske forskriften er kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet noe endret i forhold til den svenske forskriften fra 2005.

Matvarer som kan få Nøkkelhullet

  • Meieriprodukter og vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter.
  • Margarin og matolje.
  • Kjøtt, fisk og produkter laget av dette samt vegetabilske produkter med samme bruksområde.
  • Ferdigretter (middager, paier, pizza, sandwicher, wraps og supper)
  • Frukt, bær, grønnsaker og poteter.Brød og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, brødblandinger).

Les mer hos Helsedirektoratet

Les mer hos Mattilsynet