Historisk arkiv

Undervisningshjemmetjenester i alle fylker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I dag har alle landets fylker fått et nytt kompetansemiljø for læring, fagutvikling og praksisnær forskning i de kommunale hjemmetjenestene.

– Det skjer mye bra utviklingsarbeid for å styrke kvaliteten lokalt i den enkelte kommune. Vi har likevel for lite fokus på å lære av erfaringene, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Å omdanne konkret erfaring til kunnskap som grunnlag for fagutvikling, organisering, prioritering og ledelse er en viktig oppgave for de kommunale tjenestene. Derfor lanserer regjeringen i dag undervisningshjemmetjenester i alle landets fylker, som skal bidra til å heve kvaliteten og kompetansen i de kommunale hjemmetjenestene.

Følgende kommuner tildeles i dag status som undervisningshjemmetjeneste:
Eidsberg kommune i Østfold
Bjerke bydel i Oslo
Bærum kommune i Akershus
Hamar kommune i Hedmark
Vågå/ Sjåk/ Lom kommuner i Oppland
Drammen kommune i Buskerud
Sandefjord kommune i Vestfold
Porsgrunn kommune i Telemark
Grimstad kommune i Aust- Agder
Kristiansand kommune i Vest- Agder
Stavanger kommune i Rogaland
Bergen kommune i Hordaland
Førde kommune i Sogn og Fjordane
Ålesund kommune i Møre og Romsdal
Åfjord kommune i Sør- Trøndelag
Stjørdal kommune i Nord- Trøndelag
Vestvågøy kommune i Nordland
Tromsø kommune i Troms
Sør- Varanger kommune i Finnmark

Etablering av undervisningshjemmetjenester er en nasjonal satsing på fag- og kompetanseutvikling og et viktig tiltak for å videreutvikle omsorgstjenestene i tråd med Omsorgsplan 2015.

Mer enn 160.000 av til sammen 202.000 brukere i omsorgstjenesten mottar hjemmetjenester i kommunale boliger eller eget hjem. Dette krever ny kunnskap om organisering og bemanning, og styrket faglig kompetanse.

De nye undervisningshjemmetjenestene skal stimulere til fagutvikling og forskning og utvikle gode læringsmiljøer. Dette kan bidra til å heve det faglige nivået og den faglige prestisje, samt styrke rekruttering av kompetente medarbeidere.

Undervisningshjemmetjenesten skal tjene som modeller for andre hjemmetjenester i fylket og bidra til spredningen av kunnskap og faglige ferdigheter.