Historisk arkiv

GBL på narkotikalisten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Ti nye stoffer vil nå omfattes av narkotikaforskriften, GBL er et av dem.

– Myndighetene har nå besluttet å føre opp GBL og ti andre stoffer på narkotikalisten. Dette vil gi oss muligheten til å slå hardt ned på all bruk, besittelse og omsetning av disse stoffene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Av de ti stoffene som tas opp på narkotikalisten har det i det siste vært særlig mye oppmerksomhet rundt GBL som har vært omtalt i forbindelse med dødsfall. Stoffet er kjent i rusmiljøer og antas å ha en rusfremkallende effekt. GBL misbrukes også til ulovlig fremstilling av det narkotiske stoffet GHB (gammahydroksysmørsyre). Ved direkte inntak av GBL i kroppen omdannes stoffet til GHB.

Legemiddelverket sendte 5. mars forslag om å føre opp ti stoffer på narkotikalisten ut på høring med kort frist. Legemiddelverket mottok elleve høringsuttalelser. Høringsinstansene støtter forslaget om å føre stoffene på narkotikalisten.

Det er Statens legemiddelverk som fastsetter narkotikalisten. Den inneholder stoffer, planter eller droger som kommer inn under FNs konvensjoner om narkotika eller psykotrope stoffer. Legemiddelverket kan også føre opp andre stoffer dersom de har lignende skadevirkninger som allerede oppførte stoffer, slik som GBL. Disse nasjonale oppføringene skjer etter høring.

Legemiddelverkets oppgave er å vurdere hvor farlig et stoff er og hvor vanedannende det er. Det dukker stadig opp nye stoffer og planter som kan anvendes som rusmidler. Derfor vurderes den nasjonale narkotikalisten fortløpende.

Dette er de ti nye stoffene som nå blir ført opp på narkotikalisten: Bentazepam, Bk-MBDB, Bromo-Dragonfly, 1,4-butandiol, fenazepam, fluoramfetamin, GBL, klorfenylpiperazin, MBDB og mefedron.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på: Facebook | Twitter | Flickr | Youtube