Historisk arkiv

Gir 323 millioner til kommunalt rusarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Før sommeren får 236 kommuner 323 millioner kroner til rusarbeid. – Satsingen på kommunalt rusarbeid, på tilbud som egen rusakutt for ungdom, lavterskel helsetilbud og arbeidstiltak er med på å styrke det helhetlige tilbudet til personer med rusproblemer, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Et nytt rustilbud for unge i Oslo som drikker mye alkohol får nå støtte. Fra venstre: sosialbyråd Anniken Haugli, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Juvente-leder Adrian Farner Rogne og direktør Endre Sandvik ved Oslo legevakt.

Et nytt rustilbud for unge i Oslo som drikker mye alkohol får nå støtte. Fra venstre: sosialbyråd Anniken Haugli, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Juvente-leder Adrian Farner Rogne og direktør Endre Sandvik ved Oslo legevakt.

Som del av regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet er det i 2010 bevilget 323 millioner kroner til kommunalt rusarbeid, 59 millioner kroner mer enn i 2009. 236 kommuner mottar tilskudd før sommeren.

Tilskuddet skal bidra til å styrke kommunenes tilbud til personer med rusproblemer gjennom: 

  • Egen rusklinikk for ungdom 
  • Rusakutt og oppfølging til voksne 
  • Lavterskel helsetilbud 
  • Oppfølgingstjenester i bolig
  • Arbeid/aktiviseringstiltak/arbeidsrettet oppfølging
  • Væresteder, matutlevering og støttekontakt
  • tannhelsetjeneste og helsestasjon

– Rusmiddelavhengige får dessverre for ofte et for fragmentert tilbud. Dette tilskuddet brukes i mange kommuner til å styrke oppfølgingen etter endt behandling i spesialisthelsetjenesten. Det bidrar til et bedre tilbud til en svært sårbar pasientgruppe, sier statsråd Strøm-Erichsen.

Søknadsinngangen i 2010 har vært større enn midlene som er til rådighet. Regjeringen har i 2010 prioritert tilbudet i de store byene og randkommuner der det er mange personer med rusproblemer. 

– At interessen for tilskudd til rustiltak er større enn midlene som er bevilget for i år viser at vi er på rett vei, og at vi de neste årene systematisk må bygge opp kapasitet og kompetanse innen behandling, rehabilitering og ettervern. Dette er i samsvar regjeringens målsettinger fra Soria Moria, sier Strøm-Erichsen.

Det er landets fylkesmenn som har vurdert søknadene og innstilt på fordeling, mens det er Helsedirektoratet som vedtar tilskuddstildelingen. Etter sommeren vil det skje enkelte ekstratildelinger på bakgrunn av innkomne søknader. Alle kommuner som har søkt vil motta svar fra fylkesmannen.

Nærmere informasjon om tilskuddsordningen finnes på Helsedirektoratets hjemmesider, www.helsedirektoratet.no. For informasjon om fordelingen av tilskudd til de enkelte kommuner, se Fylkesmannen i det aktuelle fylke, www.fylkesmannen.no.

Last ned liste over kommuner som får tilskudd (pdf).