Historisk arkiv

Ny samleforskrift for psykisk helsevern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Kongen i statsråd har i dag vedtatt ny samleforskrift for psykisk helsevern. Forskriften samler elleve tidligere forskrifter for å gjøre regelverket lettere tilgjengelig.

– Mange av bestemmelsene regulerer bruk av tvang. Tvangsbruk er et svært alvorlig inngrep i enkeltmenneskers liv og selvbestemmelsesrett. Det er derfor viktig at regler som skal sikre pasientenes rettssikkerhet, er lett å finne frem til og forstå, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Innholdet i de tidligere forskriftene er i stor grad videreført i den nye samleforskriften.

Det er likevel gjort noen viktige endringer:

  • For det første presiseres det hvilket hensyn som skal begrunne midlertidig godkjenning av institusjoner med ansvar for tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern. Presiseringen gjelder i tilfeller der institusjonen ikke oppfyller de nærmere angitte vilkårene i forskriften. Etter tidligere bestemmelse kunne Helsedirektoratet gi midlertidig godkjenning når ”særlige hensyn” tilsier det. Etter ny bestemmelse kan midlertidig godkjenning bare gis ”dersom det er nødvendig for å ivareta et forsvarlig tilbud til pasientene”. Se § 2 tredje ledd.
  • Den andre presiseringen gjelder fristen for når institusjonen må sende begjæring til kontrollkommisjonen om samtykke til forlengelse av tvungent psykisk helsevern utover ett år. Fristen er endret fra tre til fire uker før det tvungne vernet opphører. Se § 14. Endringen er begrunnet i behovet for økt saksbehandlingstid for kontrollkommisjonene, og innebærer at institusjonene må være tidligere ute med å sende slik begjæring. Tvungent psykisk helsevern opphører automatisk etter ett år hvis ikke samtykke til forlengelse blir gitt.
  • For det tredje skal den faglig ansvarlige på eget initiativ gi en skriftlig redegjørelse til kontrollkommisjonen i alle klagesaker, etter psykisk helsevernloven kapittel 3, og ved klage på overføringsvedtak. Se § 52.

Endringene trer i kraft fra 1. januar 2012.

Helsedirektoratet vil utarbeide et rundskriv med nærmere veiledning om hvordan det samlede regelverket for det psykiske helsevernet skal forstås.

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter