Historisk arkiv

Tillitspersonforsøket – tett oppfølging nytter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det gir svært gode resultater å tildele rusmiddelavhengige med sammensatte tjenestebehov en egen tillitsperson, viser en ny rapport.

– Vi er veldig glade for at tett oppfølging av hver enkelt rusmiddelavhengig viser seg å gi dem en bedre hverdag. I tillegg viser forsøket at det nytter med tiltak for å bedre samhandlingen i hjelpeapparatet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Helse- og omsorgsdepartementet har som en del av opptrappingsplanen for rusfeltet brukt om lag 90 millioner kroner over fire år (2008 – 2011) på Tillitspersonforsøket.  Nå er evalueringsrapporten Rambøll har utarbeidet på oppdrag fra Helsedirektoratet klar.

I 26 kommuner har om lag 700 brukere fått oppfølging av en tillitsperson. Sammen med brukeren har tillitspersonen fungert som døråpner og brobygger mellom ulike tjenester.
 
- Tillitspersonenes hovedoppgave var å gi brukerne støtte til å fremme egne behov i møte med tjenestene, og til å være en aktiv aktør i egne endringsprosesser. De skulle også være en pådriver for å mobilisere tjenestene rundt den enkelte bruker, slik at de fikk en systematisk oppfølging, forteller Strøm-Erichsen.

Den ferske følgeevalueringen fra Rambøll – basert på blant annet livskvalitetsmålinger og intervjuer med brukerne – viser at forsøket har ført til:

  • Bedre hverdag og mestring
  • Økt brukermedvirkning
  • Styrket samarbeid og samhandling

- Samhandlingsreformen har som formål at brukere og pasienter skal få mer helhetlige, sammenhengende og tilgjengelige tjenester. Erfaringene fra Tillitspersonforsøket vil derfor også være til god nytte for andre kommuner som er i gang med å tilpasse seg reformen, sier Strøm-Erichsen.

Tillitspersonforsøkets tilnærming har stor overføringsverdi til oppfølging av andre brukergrupper med behov for sammensatte tjenester, eksempelvis mennesker med psykiske problemer, nedsatt funksjonsevne eller sykdom.

Bevilgningen til Tillitspersonforsøket videreføres i tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid i 2012.  Deltakerkommunene, og andre kommuner som ønsker å jobbe etter samme modell, kan innen 1. februar 2012 søke om midler fra en samlet pott på 414 millioner kroner.

Helsedirektoratet har sammen med fagpersonell i kommunene, brukere og andre aktører innen rus- og psykisk helse også utarbeidet erfaringsheftet ”Tillit, tid, tilgjengelighet”. Heftet baserer seg på noen av erfaringene fra forsøket, og viser både gjennom praksis og fagkunnskap hvordan tjenestene kan tilpasses og gjøres tilgjengelige for mennesker med sammensatte behov.

– Jeg håper at erfaringsheftet som lanseres her i dag, vil gjøre at mange flere vil hente inspirasjon fra kommunene som har deltatt i tillitspersonforøket, sier Strøm-Erichsen.

Les mer om tillitspersonforsøket på Helsedirektoratets nettsider

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter