Historisk arkiv

Vil redusere befolkningens saltinntak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har mottatt forslag til en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring. De foreslår en sterk redusering av det daglige saltinntaket.

- Begrensning av befolkningens saltinntak er i følge WHO blant de mest kostnadseffektive tiltakene innen folkehelsearbeidet. Jeg vil derfor se på forslagene og vurdere hvordan vi på best mulig måte kan følge opp disse. For eksempel er revidering av nøkkehullskriteriene med strengere saltkrav allerede i gang. Dette er et av flere tiltak som krever god dialog med bransjen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nasjonalt råd for ernæring foreslår tiltak for å redusere det norske saltforbruket. 
Nasjonalt råd for ernæring foreslår tiltak for å redusere det norske saltforbruket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.

Reduksjon av saltinntaket i kosten er et mål også i ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen”, og inngår i kostrådene.  Redusert saltforbruk vil ha stor betydning for folkehelsen, og det er stor internasjonal oppmerksomhet på dette blant annet med bakgrunn i økende forekomst av kroniske ikke-smittsomme sykdommer. Både WHO og EU har utarbeidet saltstrategier og Norge har deltatt i det europeiske samarbeidet for å redusere saltinntaket fra 2008. I Norge har vi i dag dobbelt så høyt saltinntak per dag en det som er anbefalt.

Strategien gir konkrete forslag hvordan saltinntaket til nordmenn kan reduseres:

  • 70-80 % av saltinntaket kommer fra bearbeidede matvarer,  og et av de viktigste forslagene i strategien er forpliktende samarbeid med matvarebransjen om reduksjon av saltinnholdet i matvarer. 
  • Gjennomføre bedre merking av saltinnhold i matvarer.
  • Samarbeide med serveringsnæringen om reduksjon av saltinnhold i mat servert i kantine, kiosk og restaurant.
  • Utarbeide retningslinjer om saltinnhold i mat servert i offentlige institusjoner.
  • Styrke informasjonen til befolkningen.
  • Styrke overvåkingen av saltinnholdet i matvarer og saltinntaket i befolkningen.

Helsedirektoratet støtter opp om anbefalingene fra Nasjonalt råd for ernæring.

Les Nasjonalt råd for ernæring sin rapport

Les mer om hvordan du kan redusere ditt saltforbruk på helsenorge.no