Historisk arkiv

Bedre overvåking av infeksjoner i helsetjenesten styrker pasientsikkerheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nå skal sykehjem og helstejenesten i kommunene kunne koble seg til det nasjonale overvåkingssystemet (NOIS) for infeksjoner og antibiotikabruk.

For å styrke pasientsikkerheten utvides NOIS-registerforskriften til å omfatte kommunale sykehjem og overvåking av antibiotikabruk i tillegg til helsetjenesteassosierte infeksjoner. NOIS-registerforskriften gir i dag grunnlaget for et landsomfattende norsk overvåkingssystem for infeksjoner i sykehus og dagkirurgiske klinikker og for antibiotikabruk gitt som behandling ved en helsetjenesteassosiert infeksjon.

- Endringene i forskriften vil gi en bedre oversikt og et bedre grunnlag for å iverksette tiltak for å forebygge infeksjoner og antibiotikaresistens som følge av opphold i helseinstitusjon. Dette vil være et viktig bidrag for at vi i Norge fortsatt skal kunne ha en lavere forekomst enn i nesten alle europeiske land, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Endringene i forskriften trer i kraft 1. juli.

Infeksjoner som oppstår som følge av opphold i helseinstitusjoner (helsetjenesteassosiert infeksjon), påfører pasientene økt lidelse og i noen tilfelle død, og store kostnader for helsetjenesten. Infeksjonsforebygging er derfor blant de viktigste innsatsområdene i den pågående pasientsikkerhetskampanjen "I trygge hender". En kartlegging utført i forbindelse med pasientsikkerhetskampanjen, viste at helsetjenesteassosierte infeksjoner er en av de hyppigst forekommende pasientskader. Undersøkelser har vist at til enhver tid har minst en av 16 pasienter i sykehus eller sykehjem en slik infeksjon. I tillegg øker forekomsten av motstandsdyktige (antibiotikaresistente) bakterier, som blant annet skyldes feil- og overforbruk av antibiotika.

Overvåking er et sentralt virkemiddel for å forebygge infeksjoner og antibiotikaresistens, og det er dokumentert at overvåking i seg selv er et effektivt smitteverntiltak. Der er fylker, kommuner og sykehjem som allerede i dag arbeider systematisk og godt for å forebygge og motvirke helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikaresistente bakterier.

Eksempler på kommuner som har innført overvåking av infeksjoner og/eller antibiotikabruk:

Ski kommune har drevet fortløpende registrering av infeksjoner ved sykehjemmene i kommunen siden år 2000, og er den kommunen i landet som har lengst erfaring med denne type registrering. Dette har de oppnåd ved entusiasme og tydelig forankring av ansvaret for arbeidet både gjennom en hygienekomité med representanter fra sykehjemmene og den sentrale kommunehelsetjenesten ved kommunelegen. Selv om det krever en betydelig innsats erfarer de at nytten av innsatsen oppveier det arbeidet og de ressursene som legges ned. Oversiktene fra registreringen av infeksjonene og kommunens infeksjonsforebyggende plan har satt Ski kommune i stand til å iverksette målrettede forebyggende tiltak.

Femten av 26 kommuner i Sogn og Fjordane har i dag et system for fortløpende registrering av infeksjoner. Sykehjemmene i ti av kommunene deltok i en pilotundersøkelse om insidensregistrering av infeksjoner og antibiotikabruk i sykehjem og opplevde registreringen som så nyttig at alle sykehjemmene valgte å fortsette med registreringen etter at piloten var over. I tillegg meldte fem andre kommuner sin interesse og innførte et slikt system i etterkant av piloten. Suksessfaktorer er blant annet at det i de ulike sykehjemmene er oppnevnt en dedikert hygienekontakt, med ansvar for registreringen og aktiv bruk av data i institusjonen, samt at de har avtale om bistand fra en hygienesykepleier. Resultater fra registreringen har blitt brukt til å bedre pasientsikkerheten for beboere i institusjonene og de rapporterer at registreringen er et pedagogisk nyttig verktøy for å få til forbedringer.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter