Historisk arkiv

Kan redde 300 liv hvert år med tarmkreftscreening

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra februar skal rundt 140 000 personer mellom 50 og 74 år som i Østfold, Buskerud og Akershus få tilbud om å delta i et pilotprogram for screening mot tarmkreft som på sikt kan redde 300 liv hvert år.

Fra februar skal rundt 140 000 personer mellom 50 og 74 år som i Østfold, Buskerud og Akershus få tilbud om å delta i et pilotprogram for screening mot tarmkreft som på sikt kan redde 300 liv hvert år.
 
– Hvert år rammes 3600 personer av tarmkreft og 1500 dør. Dette prosjektet er viktig og kan redde 300 liv årlig. Derfor oppfordrer jeg alle som får muligheten til å delta i prosjektet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hensikten med screeningprogrammet er å oppdage kreft og forstadier til kreft i tarmen på et så tidlig stadium som mulig. To screeningsentre er opprettet ved Moss og Bærum sykehus. Gjennom et fireårig program skal man finne fram til hvordan et nasjonalt screeningprogram bør organiseres.

Kreft i tykktarm og endetarm er den hyppigste krefttypen samlet for begge kjønn i Norge og hvert år dør om lag 1 500 nordmenn av disse kreftformene. Det oppdages om lag 3600 nye tilfeller årlig. Internasjonale studier har vist at denne kreftformen er godt egnet for screening og det vil kunne påvirke pasientens prognose gjennom tidlig oppdagelse. Fra å ha en middelmådig posisjon sammenlignet med andre land, viser nye OECD-tall at Norge er i verdenstoppen når det gjelder 5-års overlevelse for brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft.

Kreftregisteret har sekretariatsfunksjonen for prosjektet. Ved Oslo universitetssykehus er det opprettet en ”skopiskole” for opplæring av leger som skal gjennomføre undersøkelsene, og et eget laboratorium for å ta i mot og analysere prøver.

Programmet starter etter planen med utsendelse av invitasjon til de første deltakerne i februar, og de første deltakerne som skal undersøkes får timer på Moss sykehus i mars. Oppstart i Bærum skjer i april. 

Mer informasjon om programmet finnes på Kreftregisterets nettsider

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter