Historisk arkiv

Ny nasjonal kreftstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet legger i løpet av året fram en ny kreftstrategi. Kreftstrategien vil sikre at vi møter framtidens utfordringer på kreftområdet på en helhetlig måte.

- Vi legger stor vekt på at brukerorganisasjonene skal delta i arbeidet med strategien. Vi har satt oss ambisiøse mål for å gi enda bedre kreftbehandling, og skal sikre at vi gjennom samhandlingsreformen kan bidra til mer forebygging og bedre oppfølging av kreftpasienter, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

-Norge er et av landene i verden der vi vet det er størst sjanse for å overleve om en skulle bli rammet av brystkreft eller livmorhalskreft. Men regjeringen vil at vi skal bli enda bedre. Vi kan bli bedre på flere områder. Det gjelder blant annet på forebygging og på en god overgang mellom behandlingen pasienter får på sykehus og oppfølgingen de får når de kommer hjem. I strategien må vi blant annet også se på lindrende behandling og støtte og omsorg ved livets slutt og seineffekter etter kreftbehandling, sier Strøm-Erichsen.
-Vi vil legge frem strategien innen utgangen av 2012, men vil gjøre et grundig arbeid for å se på kunnskap og behov.

Kreft er en av vår tids store folkesykdommer, og årlig rammes nesten 30 000 av denne sykdommen. Sykdommen er en stor belastning for de som rammes og for de pårørende. Også for samfunnet som helhet byr økningen i kreftforekomst på store utfordringer, for eksempel når det gjelder kapasitet, kvalitet og organiseringen av de helsetjenestene som tilbys.

-Tall fra OECD viser at Norge har svært gode resultater for kreftbehandling, målt i 5-års overlevelse, og for enkelte kreftformer ligger vi i toppskiktet. Dette er svært positivt, likevel kan vi bli bedre, raskere og mer effektive med utredning og behandling. Norske kreftpasienter skal følge seg trygge for at de får god behandling i alle ledd. En ny strategi skal medvirke til å peke på viktige fremtidige innsatsområder. Kreftforeningen vil være en sentral samarbeidspart i dette arbeidet, sier helse- og omsorgsministeren.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter