Historisk arkiv

Veiledningsmatriell for etablering av øyeblikkelig hjelp døgntilbud i kommunen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Frem mot 2016 skal kommunene gradvis etablere et tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp. I dag sender Helsedirektoratet ut veiledningsmateriell som skal hjelpe kommunene i etableringen.

Frem mot 2016 skal kommunene gradvis etablere et tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp. I dag sender Helsedirektoratet ut veiledningsmateriell som skal hjelpe kommunene i etableringen. 

En viktig del av samhandlingsreformen er å bygge ut helsetilbud nærmere der folk bor. Som en del av dette vil det i 2016 bli innført en ny kommunal plikt til å etablere tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp i kommunen.

- Et sentralt mål i samhandlingsreformen er å bedre pasientforløp og å gi tjenester nærmere der pasienten bor. Siden dette blir en lovpålagt oppgave fra 2016, er det viktig at kommunene kan komme i gang med dette allerede nå i 2012, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Tilbudet skal gjelde for pasienter som har behov for akutt hjelp eller observasjon, men som ikke trenger sykehusbehandling. Med ordningen vil de som sliter med kjente og langvarige sykdommer få god og raskere helsehjelp, nærmere der de bor, sier Strøm-Erichsen.

I første utgave omfatter veiledningsmateriellet faglige innspill, som skal hjelpe kommuner til å etablere et slikt tilbud. Tilbudet kan etableres som en del av allerede eksisterende tilbud i kommunen, som for eksempel opp mot sykehjem eller interkommunal legevakt. Det kan også settes i sammenheng med et kommunalt tilbud før, istedenfor og etter sykehusbehandling. I mange tilfeller kan det også være aktuelt med et samarbeid mellom flere kommuner.

Det tas sikte på at kommunenes plikt til å tilby døgnopphold for øyeblikkelig hjelp skal tre i kraft fra 1.1.2016. Tilbudet skal fases inn i fireårsperioden 2012-2015. Kommunenes utgifter til etablering og drift av øyeblikkelig hjelp er beregnet til 1 048 millioner kroner årlig fra 2016, og utgiftene fullfinansieres gjennom overføring av midler fra de regionale helseforetakenes basisbevilgninger. I innfasingsperioden vil kommunene få midlene etter hvert som tilbudene blir etablert. Investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser gjennom husbanken, kan brukes til å etablere tilbudet.

Les veiledningsmaterialet om øyeblikkelig hjelp på Helsedirektoratets nettsider

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter