Historisk arkiv

Hever aldersgrensen for fritak fra legevakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen hever grensen for rett til fritak fra deltagelse i legevakt fra 55 til 60 år. Det gjøres for å sikre kvalitet og tilstrekkelig antall fastleger i legevakttjenesten.

Da revidert fastlegeforskrift trådte i kraft i januar 2013, varslet Helse- og omsorgsdepartementet at bestemmelsen om rett til fritak fra deltagelse i legevakt fra 55 år skulle evalueres i løpet av våren. Helsedirektoratet og KS har i to uavhengige evalueringer kommet frem til at fritak fra fylte 55 år gir flere uheldige konsekvenser enn først antatt. 

– Det har vært nyttig å få tilbakemeldinger på fritaksbestemmelsene såpass raskt. De viser blant annet at retten til fritak fra legevakttjeneste når legen fyller 55 år, har redusert kvaliteten på tjenesten. Legevakten skal fungere best mulig for pasienten og kommunen. Derfor hever vi nå aldersgrensen til 60 år, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Tilbakemeldingene har blant annet vært at det er behov for erfarne legers kompetanse for å sikre en legevakttjeneste av høy kvalitet til befolkingen. Enkelte kommuner har måttet benytte uerfarne vikarer i større grad enn tidligere. Det kan også være vanskelig å fylle vaktplaner når flere leger fritas for legevakt.

– Vi har også fått tilbakemelding om at vaktbelastningen blant de gjenværende fastlegene blir så høy, at noen kommuner er bekymret for fremtidig rekruttering. Jeg ønsker flere, ikke færre fastleger. Selv om tallene i evalueringene ikke er entydige, mener jeg funnene er såpass alvorlige at jeg ikke vil sitte passivt å se på utviklingen, sier Støre.

Endringen trer i kraft 1. juli 2013. Før dette skjer, inviterer departementet KS og Legeforeningen til dialog om nødvendige tilpasninger.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter