Historisk arkiv

Støtte til forskningsprosjekt på ME

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Forskningsrådet innvilger støtte til en studie på ME som har viste lovende resultater for ME- pasienter.

– Pasienter med ME opplever store lidelser og utfordringer i hverdagen. Helse- og omsorgsdepartementet ba Forskningsrådet om å prioritere innsats på dette området. Jeg er glad for at Forskningsrådet i dag har valgt å støtte denne studien slik at vi får mer kunnskap og bedre muligheter til å hjelpe denne pasientgruppen, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Første del av studien ble gjennomført ved Haukeland universitetssykehus, og vakte internasjonal oppmerksomhet da resultatene ble gjort kjent. Studien viste at ti av femten i en behandlingsgruppe av ME- pasienter opplevde bedring med bruk av kreftmedisinen Rituximab.

Gjennom denne tildelingen sikrer Forskningsrådet at det gjennomføres en større studie på flere pasienter. Dette vil avklare effekt og sikkerhet av bruk av Rituximab, spesielt langtidseffekt og ulikheter i effekt på ME- pasienter med forskjellig grad av sykdomsutvikling.

– Vi vil arbeide for å få mer kunnskap rundt ME og andre sykdomstilstander med langvarig smerte og/eller utmattelsessymptomer. I tillegg er det viktig at mennesker med denne typen lidelser møtes med omsorg og respekt i helsetjenesten, sier Støre.

I 2012 ble det etablert en nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME, slik at pasienter med denne diagnosen mottar kunnskapsbasert og trygg behandling. Studien som nå har fått støtte fra Forskningsrådet er av tiltakene for å oppnå dette.

Helse- og omsorgsdepartementet ga i tildelingsbrevet til Norges forskningsråd for 2013 en føring om å prioritere forskning på ME. Denne studien er svært viktig for å få større kunnskap om kort- og langtidseffekt, herunder eventuelle bivirkninger for ME- pasienter av denne kreftmedisinen. Departementet har også de to siste årene øremerket fire millioner kroner over helseregionenes rammer for å understøtte gjennomføring av studien med deltakelse fra alle helseregionene.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter