Historisk arkiv

Styrker pårørendes rolle som omsorgspersoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Pårørende som står i krevende omsorgsoppgaver skal få støtte og avlastning gjennom et eget pårørendeprogram. Dette skal bidra til at pårørende blir mer verdsatt som omsorgsressurs og gi økt likestilling og mer fleksibilitet.

– For å løse fremtidens utfordringer må vi mobilisere og ta i bruk samfunnets samlede omsorgsressurser. Sammen med brukere, påførende, frivillige og helse- og omsorgspersonell i kommunene, vil vi skape morgendagens omsorg, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Stortingsmeldingen "Morgendagens omsorg" legger opp til et pårørendeprogram i tidsrommet 2014-2020. Det skal bedre samspillet mellom den offentlige og uformelle omsorgen og gjøre det enklere å kombinere yrkesaktivitet med omsorg.

I første fase av programmet vil regjeringen:

  • Bidra til utbygging av fleksible avlastningsordninger som er forutsigbare og gir pårørende fri til å ivareta personlige behov, sosiale aktiviteter, hente seg inn eller delta i arbeidsliv og samfunnsliv.
  • Gi pårørende støtte, informasjon, opplæring og veiledning gjennom opplæringsprogram, pårørendskoler og utvikling av nettverks- og nærmiljøarbeid.
  • Legge til rette for bedre samspill mellom tjenesteapparatet, pårørende og tjenestemottaker.
  • Forbedre omsorgslønnsordningen. Målet er en forenklet stønadsordning, som er bedre integrert med det offentlige tjenestetilbudet og har større grad av forutsigbarhet.
  • Styrke forskning og utviklingsarbeid for å gi økt kunnskap om pårørendes situasjon og effekten av tiltak.

I neste fase utredes spørsmål om endringer i de økonomiske kompensasjons-ordningene og permisjonsbestemmelsene.

– Familieomsorgen representerer en stor og viktig ressurs i omsorgssektoren. Mange ønsker å være der for sine nærmeste med pleiebehov, men pårørende trenger også anerkjennelse, støtte og avlastning. Med en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk vil vi bidra til å gjøre hverdagen deres lettere, sier Støre.

Les mer om meldingen "Morgendagens omsorg"

Les melding til Stortinget 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter