Historisk arkiv

Vil øke frivilligheten i omsorgssektoren med nasjonal strategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

En nasjonal frivillighetsstrategi skal bidra til å rekruttere og beholde frivillige i omsorgssektoren. Økt frivillig deltagelse kan styrke enkeltpersoners sosiale nettverk og redusere ensomhet.

– Frivillige er en viktig ressurs som vi vil engasjere og motivere. Vi vil gi støtte til rekruttering, organisering, opplæring og veiledning av frivillige. Dette skal frivillighetsstrategien bidra til, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

I Stortingsmeldingen "Morgendagens omsorg" peker på fem elementer strategien skal bygge på:

  • Økt satsing på opplæring av frivillighetskoordinatorer i regi av Verdighetssenteret i Bergen. Frivillighetskoordinatorer kan bidra til å mobilisere, organisere og koordinere frivillighetsarbeidet.
  • Utvikle og spre nettverks- og nærmiljøarbeid som metode for frivillig innsats
  • Bruke ulike arenaer for frivillighet mer aktivt enn i dag. Blant annet satse på ulike former for eldre- og seniorsentre. Sentrene er gode eksempler på et allmennforebyggende tiltak som motvirker ensomhet, passivitet og sosial tilbaketrekning, og som skaper aktivitet og sosialt fellesskap.
  • Iverksette en nasjonal sertifiseringsordning for livsgledesykehjem i regi av stiftelsen Livsglede for eldre, som skal bidra til å styrke den aktive omsorgen, sette brukeres sosiale og kulturelle behov i sentrum og mobilisere frivillige omsorgsytere.
  • Drive forskning og kunnskapsutvikling på helse- og omsorgsfeltet.

Strategien skal videreutvikles og konkretiseres i dialog med kommunesektoren og i samarbeid med kommunene og Frivillighet Norge.

Norge er på verdenstoppen i frivillighet, men hovedinnsatsen legges ned i kultur- og idrettssektoren. Bare 10 prosent skjer i dag i omsorgssektoren.

– Kommunene ønsker seg en lokal frivillighetspolitikk i omsorgssektoren, og jeg tror nasjonal drahjelp kan gi mangfold igjen. Å ansette en opplært frivillighetskoordinator for eksempel på et sykehjem, kan være det som skal til for å gi enkeltpersoner det sosiale livet de kanskje savner. Det er viktig å se på hvem som skal skape morgendagens tjenester med nye øyne, sier Støre.

Les mer om meldingen "Morgendagens omsorg"

Les melding til Stortinget 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter