Historisk arkiv

Kompetansekrav for deltidsbrannfolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen ønsker å sikre at personell i deltids-brannvesenets har tilfredsstillende kompetanse, og sender på høring forslag om krav til kompetanse fra nyttår.

Kompetansekrav for deltidsbrannfolk

Regjeringen ønsker å sikre at personell i deltidsbrannvesenet har tilfredsstillende kompetanse, og har sendt på høring forskrift for å sette i verk kompetansekrav fra nyttår.

Omtrent halvparten av Norges befolkning er avhengig av å motta hjelp fra et deltidsbrannvesen i forbindelse med branner og andre akutte ulykker. – Vi sørger nå for at mannskap i deltidsbrannvesenet får utdanningen de trenger, sier statssekretær Terje Moland Pedersen.

Fra 1995 ble det stilt kompetansekrav til personell i heltidsbrannvesenet. Fra samme tid ble det forutsatt at kompetansekravet også skulle gjelde personell i deltidsbrannvesenet. Fordi det ikke fantes godt nok utdanningstilbud til personell i deltidsbrannvesenet, ble ikke kravet om kompetanse satt i kraft. Et frivillig utdanningstilbud har vært på plass ved Norges brannskole siden 2002.

Regjeringen ønsker å sikre at også deltidsbrannvesenets innsatspersonell har tilfredsstillende kompetanse for oppgavene som skal utføres, og har derfor bestemt at kompetansekravet skal tre i kraft. Kommunene vil bli kompensert for sine reise-,oppholds- og vikarutgifter som følger av at deltidspersonellet gjennomfører utdannelsen.

Regjeringen har sendt på høring forslag om å innføre en overgangsordning for kommunene fram til utgangen av 2012. Her foreslår regjeringen at kravene ikke gjøres gjeldende for deltidspersonell som er født før 1. januar 1957 og som har lang praksis i brannvesenet. Med "lang praksis" menes minst fire til fem år.

Høringsfristen for forslaget er 17. november 2006.

Aktuell lenke
Høringsbrev fra Justisdepartementet