Historisk arkiv

Intensivert kamp mot narkotika i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Oslo-politiet fikk 100 nye stillinger i regjeringens tiltakspakke. I tillegg skal det opprettes to nye politiposter. Nå har Oslo politidistrikt begynt å ansette folk, noe som betyr mer politi i gatene. Den økte bemanningen skal blant annet brukes i den intensiverte kampen mot narkotika.

Siden nyttår har Oslo politidistrikt økt sin satsing på narkotikafeltet, blant annet ved økt synlighet og tilstedeværelse ved Akerselva, nedre Grünerløkka og Oslo S. Regjeringen har tidligere foreslått to nye mobile politiposter, og en er allerede tatt i bruk i dette arbeidet. I tillegg åpner snart en egen politipost på Oslo S. Politiet tar både kjøpere og selgere hver dag og har allerede merket en klar forbedring i disse områdene.

Strengere mot kjøperne. Oslo-politiet har en ny policy overfor narkotikakjøperne. De fleste kjøperne i området rundt Akerselva og nedre Grünerløkka er vanlige borgere, ikke tunge narkomane. Tidligere fikk de en bot på kr. 3000, men nå får de et forelegg på kr. 10 000 eller mer. I tillegg kan de bli fratatt førerkort, og barnevernet kan bli kontaktet hvis de har omsorg for barn.

Når det gjelder området rundt Oslo S, er det ikke planen å jage tunge narkomane. I stedet samarbeider politiet med Oslo kommune/rusomsorgen. Tunge narkomane som selger narkotika, vil imidlertid bli tatt.

Samarbeid mot utenlandske lovbrytere. Oslo-politiet har også fått i stand et godt samarbeid med Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet om å samkjøre tiltakene mot de som misbruker asylinstituttet til å selge narkotika. Siden nyttår er 125 utenlandske statsborgere blitt pågrepet i problemområdene for både salg og besittelse av narkotika. Asylsøkere som blir pågrepet for salg av narkotika, skal prioriteres i hele kjeden fra politiet, UDI og Politiets utlendingsenhet med henblikk på å avgjøre asylstatus og eventuelt rask utvisning. I tillegg er det åpnet narkotikasak mot 194 norske borgere.

Den økte satsingen mot narkotika vil i første omgang vedvare i hele 2009 og 2010.

Bakgrunn:

  • I perioden 2006 til 2009 har regjeringen økt politibudsjettet med ca 2,3 milliarder kroner. Dersom kompensasjon for pris- og lønnsvekst trekkes fra, er økningen på ca 1,1 milliarder kroner.
  • I perioden 2006 til 2009 har regjeringen økt budsjettet til Oslo PD med ca 271 mill. kroner. Dersom kompensasjon for pris- og lønnsvekst trekkes fra, er økningen på ca 78 mill. kroner. I tillegg ble budsjettet til Oslo PD økt med 53 mill. kroner i forbindelse med tiltakspakken 2009.
  • I perioden 2006-2009 vil opptaket ved Politihøgskolen være på til sammen 1 776 studenter, 648 flere enn under den forrige regjering. Rekordhøyt opptak på Politihøgskolen, satsing på sivile stillinger og seniorpolitiske tiltak frigjør mer politikraft.
  • Utvidelse av DNA-registeret og sentral finansiering av DNA-prøver frigjør ressurser i det enkelte politidistrikt.
  • I år brukes 561 millioner kroner til nytt avlyttingssikkert nødnett for beredskapsetatene. Dette vil gi økt trygghet for ansatte i politi- og lensmannsetaten og bidra til en mer effektiv ressursbruk.