Historisk arkiv

Stilling som norsk dommer ved Den europeiske menneskerettsdomstol - forlenget søknadsfrist

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Norske myndigheter skal nominere norske kandidater til en stilling som dommer ved Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg. Justisdepartementet har nå forlenget søknadsfristen til <b>18. desember</b>.

  Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg. Foto: Europarådet

Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg ble etablert i 1959. Domstolen behandler menneskerettighetssaker fra Europarådets medlemsstater. Foto: Europarådet

Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) har sete i Strasbourg og behandler individklager og statsklager i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Domstolen består av én dommer fra hver av de 47 statene som er part i konvensjonen. Funksjonstiden for dommerne er seks år (utvides til ni år hvis og når protokoll 14 til EMK trer i kraft). Dommerne velges av Europarådets parlamentarikerforsamling på grunnlag av en liste med tre nominerte kandidater fra de enkelte statene.

Etter dagens regler utløper den sittende norske dommers funksjonsperiode 31. oktober 2010. Norske myndigheter skal derfor nominere norske kandidater til stillingen, som grunnlag for Parlamentarikerforsamlingens valg i april 2010. Justisdepartementet har vedtatt en prosedyre for nominasjonen og nedsatt en innstillingskomité som skal fremme forslag til en nominasjonsliste. Informasjon om prosedyren og komiteen fremgår av brev 3. november 2009 fra departementet.

For å komme i betraktning til stillingen må søkere ha juridisk embetseksamen/universitetsgraden cand. jur eller mastergrad i rettsvitenskap, samt relevant juridisk yrkeserfaring. Søkere bør ha bred kjennskap til det norske rettssystemet og til menneskerettighetene, god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk og/eller fransk og i det minste evne til å lese og forstå det andre språket. Det vil særlig bli lagt vekt på søkernes faglige dyktighet, personlige egnethet og språkkvalifikasjoner, og på de krav til høy moralsk karakter og uavhengighet som følger av EMK artikkel 21 (og av domstolloven § 55 for norske dommerembeter). Kandidatene bør ha anledning til, og være motivert til, å sitte i stillingen hele embetsperioden. De bør helst ikke ha hatt befatning med så mange enkeltsaker som sannsynlig kommer til behandling i EMD, at det mer enn unntaksvis vil være behov for oppnevning av settedommer. Dommernes embetsperiode utløper ved fylte 70 år.

Kvinner oppfordres til å søke, idet kvinner for tiden er underrepresentert ved EMD.

Dommere ved EMD er ansatt av Europarådet. Status, lønn og arbeidsvilkår forøvrig fastsettes av Europarådets organer. Det vises til Ministerkomiteen resolusjon CM/Res(2009)5.

Søknadsfristen er forlenget til 18. desember 2009. Søknader sendes til Domstoladministrasjonen, 7485 Trondheim. Søkere må vedlegge Parlamentarikerforsamlingens modell-CV, som fylles ut på engelsk og fransk, eventuelt bare på ett av disse språkene.

Søkerlisten vil bli offentlig. Opplysninger om søkerne kan bli gjort offentlige selv om søkeren har bedt om ikke å bli ført opp på søkerlisten. 

Eventuelle spørsmål kan rettes til Justisdepartementet ved avdelingsdirektør Toril K. Høyland (22 24 53 80) eller fung. lovrådgiver Kristin Ryan (22 24 53 23).