Historisk arkiv

50 nye plasser på Trandum utlendingsinternat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiets utlendingsenhet (PU) har utvidet utlendingsinternatet på Trandum med 50 plasser for familier, enslige kvinner og mindreårige. Aldri tidligere er flere utlendinger fengslet av Politiets utlendingsenhet enn i 2009.

PU fengslet i fjor 575 tidligere asylsøkere fordi man fryktet at de ville unndra seg uttransportering eller fordi identiteten var usikker. Det var en økning på 57 prosent fra 2008. Nå økes kapasiteten med 50 nye plasser som er beregnet på barnefamilier, enslige kvinner og mindreårige asylsøkere med endelig avslag. Det betyr at 150 utlendinger til enhver tid kan holdes fengslet ved internatet.

– Vi ønsker å få tatt de som ikke bidrar til å klargjøre identiteten sin, de som begår straffbare handlinger mens man er asylsøker og de som motsetter seg utsendelse. Rask saksbehandling og enda mer effektiv uttransportering gjør at vi kan konsentrere oss om de reelle asylsøkerne, og heller bruke tid og ressurser på å integrere dem. Det er mest humant og er god integreringspolitikk, sier justisminister Knut Storberget.

PU hadde i 2009 som mål å returnere 4150 personer. Politiet returnerte 209 flere enn det, og det ble gjort innenfor budsjettrammene. Totalt ble 4359 personer uten lovlig opphold returnert fra Norge i 2009. Det er 1468 flere enn året før, og er det høyeste antallet siden 2004. 3340 av de returnerte ble tvangsmessig uttransportert og 1019 personer forlot landet frivillig i fjor. Det er nesten dobbelt så mange frivillige returer som i 2008.

– Det er viktig at Politiets utlendingsenhet (PU) fortsetter å effektuere utvisningsvedtak. Det er et viktig signal om at personer som oppholder seg ulovlig i Norge, enten de har begått kriminalitet eller fått avslag på søknad om opphold, skal returnere, sier justisministeren.

Målet for 2010 er å returnere 4900 personer.

– Regjeringen fører en human og rettferdig asylpolitikk for at de som trenger beskyttelse skal få det. Derfor er det så viktig at de som ikke fyller vilkårene for opphold, drar hjem. Vi ønsker at personer med utreiseplikt drar frivillig, og vil stimulere flest mulig til å gjøre det, fremfor å vente på tvangsretur med politiet, sier justisminister Knut Storberget.