Historisk arkiv

Ikke aktuelt å endre politiets uniformsreglement

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet besluttet i februar 2009 ikke å åpne for bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniformen. Avgjørende for beslutningen var at politiet skal fremstå som upartiske og nøytrale i sitt møte med publikum. Beslutningen ligger fast.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda har i dag avgitt en uttalelse som konkluderer med at politiets uniformsreglement, som innebærer et forbud mot bruk av religiøse hodeplagg i tilknytning til uniformen, er i strid med diskrimineringsloven og likestillingsloven.

Justisdepartementet har foretatt en grundig juridisk vurdering av spørsmålet. Dette er det gjort rede for i brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet 30. mars 2009 og er utdypet i brev 8. februar 2010. Departementet konkluderte med at uniformsreglementet ikke ville innebære ulovlig forskjellsbehandling verken etter norsk rett eller etter internasjonale menneskerettskonvensjoner Norge har ratifisert.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda er i sin uttalelse enig i at formålet med forbudet mot bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniformen, det vil si at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet, er saklig.

Nemnda uttrykker også ”stor forståelse for departementets synspunkter om risikoen for at symboleffekter i visse situasjoner kan eskalere konflikter, og at det i stor grad er behov for nøytrale uniformer”. Likevel uttaler nemnda at Justisdepartementet ikke har sannsynliggjort at forbudet er nødvendig for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet, eller for å opprettholde ro og orden.

Justisdepartementet har gjennomgått uttalelsen og har merket seg nemndas argumenter og avveiningen av disse. Justisdepartementets vurdering i denne saken står likevel fast, og det er ikke aktuelt å endre uniformsreglementet.