Historisk arkiv

Flere kriminelle asylsøkere skal sendes rett hjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt instruks til UDI om å realitetsbehandle asylsøknadene til kriminelle asylsøkere som egentlig skulle blitt behandlet etter såkalt Dublin-prosedyre, og dermed bli sendt tilbake til det landet i Europa de først søkte asyl i. Formålet med instruksen er å gjøre det vanskeligere for kriminelle å misbruke asylinstituttet.

– Dessverre ser vi at mange av de kriminelle fra det «åpne rusmiljøet» som Politiets utlendingsenhet har uttransportert til et annet europeisk land raskt returnerer til Norge. Det vil vi stoppe, sier statssekretær Pål K. Lønseth i justis- og beredskapsdepartementet.

De siste årene har man sett at flere kriminelle utlendinger legaliserer sitt opphold i Norge ved å søke asyl når de blir pågrepet av politiet. Særlig gjelder dette personer fra de «åpne rusmiljøet» i Oslo. I mange tilfeller er andre europeiske land ansvarlige for å behandle asylsøknaden etter Dublinregelverket. Derfor har den kriminelle blitt sendt tilbake dit uten å få sin sak realitetsbehandlet i Norge. Av de kriminelle som har blitt uttransportert til andre europeiske land har man imidlertid erfart at mange kommer tilbake til Norge etter kort tid og fortsetter med kriminelle aktiviteter.

– Kriminelle som forsøker å utnytte asylinstituttet skal vi slå hardt ned på. Retur direkte til hjemlandet vil ramme hardere, og gjøre Norge til et mindre attraktivt land for kriminelle asylsøkere. Derfor vil vi sende dem rett hjem i stedet, sier statssekretæren. 

Departementets instruks innebærer at i saker der en person som har søkt asyl pågripes for kriminelle handlinger kan Utlendingsdirektorat velge å realitetsbehandle søknaden i Norge og sende søkeren tilbake til hjemlandet etter avslag. Det er et vilkår for realitetsbehandling i Norge at det er «stor sannsynlighet» for at søknaden vil ende med et avslag, og det må være «enkelt» å returnere søkeren til hjemlandet.

Les instruksen her