Historisk arkiv

Lønseth møtte Iraks utenriksminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Statssekretær Pål K. Lønseth møtte tirsdag Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari. De to diskuterte blant annet Mulla Krekar.

Statssekretær Pål K. Lønseth og Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari. (Foto: JD) 
Statssekretær Pål K. Lønseth og Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari. (Foto: JD) 

 

Statssekretær Pål K. Lønseth møtte tirsdag Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari. De to diskuterte blant annet Mulla Krekar.

– Det er ingen endring når det gjelder mulighetene for å returnere Mulla Krekar til Irak, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Han tok opp Krekar med Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari i et møte tirsdag. Der ga Lønseth, på linje med utenriksminister Gahr Støre, uttrykk for at den norske regjeringen fortsatt ønsker å returnere Mulla Krekar til Irak når det er mulig uten fare for henrettelse eller umenneskelig behandling.

– Utenriksminister Zebari gjentok at de ikke kan gi noen garanti for at han ikke vil bli henrettet, sier statssekretæren.

 

Ønsker styrket samarbeid 

Zebari og Lønseth var innom flere temaer. Blant annet vil man se på mulighetene for et samarbeid med myndighetene i Bagdad om verifisering av identiteten til personer med opprinnelse i Irak. Norge har fra tidligere et liknende samarbeid med selvstyremyndighetene i Nord-Irak. 

– Jeg meddelte til Zebari at vi ønsker et styrket samarbeid også med sentralmyndighetene i Bagdad, sier statssekretær Lønseth.

– Vi snakket også om returavtalen vår fra 2009, som står ved lag. Vi er enige om at vi fremdeles skal fokusere på arbeidet med frivillig retur til Irak. Det arbeidet har vært meget vellykket, avslutter statssekretæren.