Historisk arkiv

Norges merknader til Europarådets torturkomite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Norge offentliggjør i dag sine merknader til rapporten Europarådets torturkomité leverte etter sitt besøk til Norge i fjor.

Europarådets torturkomité (CPT), som har til oppgave å forebygge brudd på Europeisk konvensjon om forebyggelse av tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, besøkte Norge i perioden 18.-27. mai 2011. 

Komiteens rapport fra 15. desember 2011 uttrykte tilfredshet med fasiliteter og tilbud i flere av institusjonene komiteen besøkte. Det var ikke kommet inn påstander om umenneskelig eller nedverdigende behandling fra anholdte, varetektsfengslede eller innsatte verken overfor politi eller fengselsansatte.  Nå offentliggjør Norge, i samarbeid med Europarådet, sine merknader til rapporten.

Komiteen kontrollerte politiarrester i Oslo, Bergen og Telemark politidistrikt, utlendingsinternatet på Trandum, samt flere fengsler. Komitéen hadde samtaler med pågrepne, varetektsfengslede og innsatte, og mottok ingen påstander om dårlig behandling eller unødvendig maktbruk. CPT bemerket at det i hovedsak rådet en avslappet atmosfære i fengslene, og at de ansatte fremsto som godt opplærte og meget profesjonelle.

I rapporten framsatte komiteen flere anbefalinger, blant annet bedre mulighet for umiddelbar kontakt med advokat for de som pågripes, samt forbedring av tilbud til innsatte ved enkelte fengsler. CPT påpekte at flere fengselsceller som følge av eldre bygningsmasse ikke har eget toalett, og at man på sikt bør installere dette. Komiteen hadde også merknader knyttet til det medisinske tilbudet ved både politiarrester og i fengslene.