Historisk arkiv

Ny instruks om asylsøknader begrunnet med seksuell legning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet har instruert UDI om behandlingen av asylsøknader der søkeren er lesbisk, homofil, bifil, trans- eller intersexperson. Samtidig vil departementet oppdatere de generelle retningslinjene for asylsaker som gjelder kjønnsrelatert forfølgelse.

Instruksen og retningslinjene skal bidra til ytterligere å synliggjøre og styrke rettsvernet til asylsøkere som mener seg forfulgt på grunn av sin seksuelle legning. Departementet understreker at det ikke kan forventes, kreves eller legges til grunn at søkere ved retur vil tilpasse seg sosiale, kulturelle og lovfestede normer i det offentlige rom, eller skjule sin seksuelle identitet, for å unngå forfølgelse.

Instruksen inneholder flere klargjøringer av prinsipielle spørsmål knyttet til denne type asylsaker, og detaljerte anvisninger for hvordan slike saker skal behandles. Sentralt for instruksen er en høyesterettsdom fra 29. mars 2012.

I retningslinjene blir personer som mener seg forfulgt på grunn av seksuell legning ytterligere synliggjort og fremhevet som potensielle ofre for kjønnsrelatert forfølgelse. Utlendingsmyndighetene skal sikre en kjønnssensitiv tilnærming på alle stadier av saksbehandlingen. 

 

Les dokumentene her: