Historisk arkiv

Regjeringen anker ikke EMD-avgjørelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

– I tråd med den anbefalingen jeg har mottatt fra Utlendingsnemnda, har jeg kommet til at denne saken ikke skal ankes til Menneskerettsdomstolens Storkammer. Selv om departementet ikke går inn i de vurderinger som foretas i enkeltsaker, mener jeg at det er riktig at det nå settes sluttstrek for denne saken, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) avsa 4. desember i år dom i saken til søskenparet Fozia og Johangir Abbas Butt. Saken til søskenparet Butt er en enkeltsak som har blitt behandlet av Utlendingsnemnda og har vært til behandling i det norske domstolsapparatet. EMD kom til at vedtaket fra Utlendingsnemnda om å nekte dem oppholdstillatelse, var i strid med retten til privatliv og familieliv i den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8.

– Domstolen har sagt seg enig med norske myndigheter i at det kan legges vekt på innvandringsregulerende hensyn når man vurderer spørsmålet om oppholdstillatelse for barn. Det er ikke grunn til å anta at dommen vil få noen vesentlig betydning for praksis, sier Faremo.

EMD har understreket de konkrete og eksepsjonelle sidene ved den aktuelle saken, som også har en uvanlig lang historie. UNE har meldt at de ikke er kjent med direkte sammenliknbare saker som nå verserer for UNE. Det er derfor ikke grunn til å anta at dommen vil få noen vesentlig betydning for praksis.

– Det blir derfor ikke riktig å trekke en parallell mellom denne saken og saker som gjelder lengeværende barn i asylsaker. I motsetning til i asylsaker er dessuten forholdet i denne saken at Butt-søsknene hadde ordinær oppholdstillatelse i starten av sitt opphold, sier statsråden.