Historisk arkiv

Gjennomgang av rutiner for håndhevelsesbistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Fredag møtte justis- og beredskapsminister Grete Faremo politiet for å gjennomgå prosessen rundt bistandsanmodningen under den offisielle åpningen av Stortinget 2. oktober samt rutiner knyttet til håndhevelsesbistand.

Det har fredag 2. november vært avholdt et møte mellom Justis- og beredskapsdepartementet, Politidirektoratet og Oslo politidistrikt. Bakgrunnen for møtet var et behov for å gjennomgå prosessen rundt bistandsanmodningen fra politiet til forsvaret 2. oktober i forbindelse med Stortingets åpning.

I en felles uttalelse fra møtet heter det:

La oss aller først understreke at sikkerheten var meget godt ivaretatt i forbindelse med Stortingets åpning.

Stortinget var sikret, og både Stortinget og sentrumsområdet rundt var strengt bevoktet. Politiet var godt til stede på bakken, uniformert og i sivil, og identiteten til personen som kunne utgjøre en trussel var kjent. Beredskapstroppen og forsvarets Bell-helikoptre var mobilisert.

Oslo politidistrikt ønsket som kjent å bruke forsvarets Bell-helikopter til såkalt ildstøtteplattform. Dette ble støttet av Politidirektoratet.

Bistandsinstruksen krever at det også foretas en vurdering av Justisdepartementets politiske ledelse når forespørsel om bruk av militære til sivile oppgaver fremmes.

Som kjent avslo Justisdepartementet forespørselen om forhåndsgodkjennelse av bruk av forsvarets Bell-helikopter.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo uttaler i tillegg:

- Det er viktig for meg å understreke følgende: Beredskapstroppen har kompetanse til å bruke forsvarets helikoptre som ildstøtteplattform. Dette øves det jevnlig på. Jeg har full tillit til deres evne til å løse skarpe oppdrag, også i folkerike byområder. Det må ikke etterlates et inntrykk av noe annet.

Vår avgjørelse i denne saken var basert på en helhetsvurdering av situasjonen, der Oslo politidistrikt og Beredskapstroppen tidlig hadde mobilisert sine ressurser. Som justisminister vil jeg uttrykke min fulle støtte og anerkjennelse til denne tidlige mobiliseringen.

Nettopp denne tidlige mobiliseringen, der forsvarets helikoptre var tilgjengelige for Beredskapstroppen på Ekeberg, gjorde at vi var trygge på det grunnleggende:

Tryggheten til Stortinget og Oslos befolkning var godt ivaretatt av Oslo politidistrikts mannskaper den 2. oktober.

Det var en ekstra trygghet i at Bell-helikoptrene var mobilisert, og at en hadde hjemmel for å bruke disse som ildstøtteplattform dersom situasjonen eskalerte.

Vi er i dag blitt enig om at erfaringene fra denne hendelsen, samt fra øvelse Tyr, viser at det er behov for å gjennomgå rutinene for anmodning om håndhevelsesbistand. Det er avgjørende å sikre at slike anmodninger behandles raskt, i alle ledd.