Historisk arkiv

Utvidet straffansvar ved internasjonal barnebortføring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Fra i dag er det straffbart for begge foreldre å bortføre barn til utlandet. Hittil har den som barnet bor fast hos, kunnet bortføre barnet til utlandet uten strafferettslige konsekvenser. Det har ikke regjeringen vært fornøyd med.

– Vi har styrket barns beskyttelse mot å bli skilt fra en av foreldrene. Hensynet til barnets beste ligger til grunn for lovendringen, sier justisminister Grete Faremo.

Tidligere kunne bare samværsforelderen straffes for ulovlig å ha bortført barnet til utlandet. Nå er straffeloven § 216 endret, slik at også den som barnet bor fast hos kan straffes for ulovlig bortføring til utlandet, så fremt den gjenværende forelderen har del i foreldreansvaret. Det kan oppleves som like dramatisk og belastende for barnet om det er forelderen det bor fast hos som bortfører det, eller den andre forelderen. Lovendringen skal også verne barnets mulighet til å ha samvær med begge foreldrene, i de tilfeller der dette vil være i barnets interesse.

Stortingets vedtak 27. mars 2012 til lov om endringar i straffelova mv. (internasjonal barnebortføring mv.), ble sanksjonert i dag.

Mer informasjon om barnebortføring: www.barnebortforing.no