Historisk arkiv

VG, 17. desember

Enige om IKT-satsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det at jeg møter politidirektøren jevnlig i forbindelse med dette arbeidet, er ikke snakk om noen “vingeklipping”, skriver justisminister Knut Storberget i en replikk i VG.

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, skriver onsdag at det “har skåret seg helt” mellom politidirektør Ingelin Killengreen og meg, angivelig fordi ingen vil ha “skylden” for det hun omtaler som “politiets skandaløst dårlige datasystemer”. Det er en ganske blomstrende beskrivelse av det som er et tett samarbeid for å sikre en god fornyelse av politiets IKT-systemer.

Politidirektøren og jeg er enige om at det skal satses på IKT i politiet, og vi er enige om prosessen videre. Vi er allerede i gang: I år er det satt av 180 millioner kroner til IKT, neste år økes beløpet til 250 millioner. Politidirektoratet gjennomfører nå et forprosjekt knyttet til fornyelsen av politiets straffesakssystemer. For å unngå feilinvesteringer, og for å sikre kontroll med kostnadsrammen for prosjektet, er det viktig med grundig planlegging og kvalitetssikring.

Det at jeg møter politidirektøren jevnlig i forbindelse med dette arbeidet, er ikke snakk om noen “vingeklipping”. Tvert i mot mener jeg det er naturlig at politisk ledelse i Justisdepartementet er tungt inne i store IKT-investeringer som vil legge føringer på hvordan politiet arbeider i lang tid fremover.

Siden 2005 har regjeringen økt politiets budsjett med fire milliarder kroner, en økning på nesten 50 prosent. Vi har gjort svært mye for å sikre mer trygghet og mindre kriminalitet – blant annet økt bemanningen i politiet betydelig, sørget for rekordhøyt opptak ved Politihøgskolen, gjennomført en DNA-reform og avviklet soningskøen.

Neste skritt er å se nærmere på hvordan ressursene brukes. Derfor skal vi gjennomføre en resultatreform frem til 2013. Fornyelsen av IKT-systemene vil naturligvis være et sentralt element i dette arbeidet.

Politidirektørens innsats har vært avgjørende for alt vi har oppnådd i politiet. Hun kommer til å spille en meget viktig rolle også i det krevende arbeidet med resultatreformen som vi nå står overfor.