Historisk arkiv

Politiopptrappingen er i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Høyre-representantene Werp og Oktay Dahl underslår i et innlegg i Romerikes Blad at det allerede foreligger en opptrappingsplan for politiet som det er bred enighet om i Politi-Norge, skriver justisministeren i en replikk.

Under overskriften “Trenger en kraftfull opptrapping” presenterer Høyre-representantene André Oktay Dahl og Anders B. Werp en plan om å “styrke bemanningen i politiet med 2000 politifolk innen 2015” (Romerikes Blad, 23. juni).

De underslår det faktum at det allerede foreligger en opptrappingsplan for politiet som det er bred enighet om i Politi-Norge. Den er nedfelt i Politidirektoratets rapport “Politiet mot 2020”, og målet er to polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere i 2020.

Vi er godt i gang med å følge opp denne rapporten. Blant annet er det mer enn 1700 flere ansatte i politiet nå, enn da den rødgrønne regjeringen tiltrådte. Kanskje Dahl og Werp skulle ta seg til tid til å lese rapporten?

Doblet opptak
Grunnen til at de to i det hele tatt kan snakke om å ha en plan for å trappe opp politibemanningen i Norge, er at denne regjeringen har doblet opptaket på Politihøgskolen, fra 360 til 720 studenter. En opptrappingsplan ble nødvendig nettopp på grunn av de lave studentopptakene da Høyre styrte.

I hvert eneste budsjett de siste årene er det satt av midler til å ansette de nyutdannede fra Politihøgskolen. Dahl og Werp hevder at jeg skal være “fornøyd” med at nyutdannede ikke får jobb i politiet. Der er selvfølgelig det reneste tøv. Jeg pleier imidlertid å understreke at de nyutdannede må bestå eksamen og legge ned en egeninnsats for å få jobb, og de må være forberedt på å søke jobber også utenfor de store byene.

Vil få jobb
Politidirektoratet melder om at 95,5 prosent av de som gikk ut av Politihøgskolen i fjor, nå har jobb i politiet. Det synes jeg er meget bra. Årets kull ved skolen har nettopp mottatt sine vitnemål. All erfaring tilsier at de vil få jobb i politiet.

“Politiet må ha budsjetter som gir fleksibilitet,” skriver Dahl og Werp. Det er jeg enig i. Derfor har regjeringen økt politibudsjettet hvert eneste år – økningen er på hele 3,9 milliarder kroner, eller 48,8 prosent, siden 2005.

Heller friske penger 
Fra regjeringshold er det faktisk ikke blitt foreslått kutt i politiets budsjetter siden Per Kristian Foss var finansminister. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum beskriver forskjellen mellom ord og handling i Høyre på en god måte i sin selvbiografi, Ombudsmann på jobb: ”Høyre – med finansministerposten, flertallet i regjeringen og en tidligere leder av justiskomiteen rundt bordet, valgte kreative inntjeningsforslag heller enn å gi friske penger til å styrke lov og orden.”