Historisk arkiv

Aftenposten, 6. mai

Straff som virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Professor Willy Pedersen spør i en kronikk 17. april i Aftenposten om jeg har dekning for tittelen på stortingsmeldingen “Straff som virker”. Svaret er ja, svarer justisministeren.

Professor Willy Pedersen spør i en kronikk 17. april om jeg har dekning for tittelen på stortingsmeldingen “Straff som virker”. Svaret er ja.

Hele grunnlaget for meldingen er at fengsel som ren oppbevaring av domfelte, har liten rehabiliterende effekt.

Derfor benytter vi straffegjennomføringen til å gi de som sliter muligheten til et sporskifte i livet, gjennom rusmestring og yrkestrening. Regjeringen har fått på plass rusmestringsenheter i 11 fengsler (snart 13) og utdanningstilbud i samtlige fengsler.

Vi tilbyr elektronisk hjemmesoning i syv fylker. Nesten ingen som gjennomfører straffen på denne måten, blir overført til fengsel etter regelbrudd.

En rapport fra i fjor viste at Norge har den laveste tilbakefallsprosenten i Norden. Det er et tydelig tegn på at våre tiltak virker.

Justisdepartementet gjør en innstas for forskning på kriminalomsorgen.  Det finnes for eksempel en egen forskningsavdeling ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. Vi jobber med å få den toårige fengselsbetjentutdanningen godkjent som en del av en høyskoleutdanning. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning er også i ferd med å ferdigstille en ny forskningsstrategi.