Historisk arkiv

Nye helikoptre vil skape mer trygghet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår nå å anskaffe inntil 16 nye, moderne allværs søk- og redningshelikoptre til Fastlands-Norge som erstatning for dagens Sea King-helikoptres, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen i Nordlys.

Regjeringen foreslår nå å anskaffe inntil 16 nye, moderne allværs søk- og redningshelikoptre til Fastlands-Norge som erstatning for dagens Sea King-helikoptre.

Dette innebærer en betydelig investering i redning og beredskap i Norge. Dersom Stortinget følger regjeringens anbefaling, vil vi på mange områder forbedre redningshelikoptertjenestens evne til å løse samfunnsoppgaver som søk, redning, luftambulanse og andre viktige oppgaver.

Nordlys skriver på lederplass 22. juni at dagens Sea King-helikoptre “har vært selve symbolet på trygghet for befolkningen i nord” og uttrykker frykt for at tryggheten vil svekkes når nye helikoptre anskaffes. Den frykten er uberettiget. I kravspesifikasjonen til de nye helikoptrene ligger betydelig større rekkeviddekrav, bedre allværsegenskaper og større hastighet enn hva som er tilfelle for Sea King-en. Dermed vil de nye helikoptrene kunne tilby større trygghet for fiskere og andre som beveger seg langt fra kystlinjen og i nordområdene. Bedre søkeutstyr vil legge til rette for at folk i nød kan lokaliseres.

Nordlys’ frykt bunner i det faktum at Justisdepartementet nå går i gang med å planlegge en anbudsprosess som vil være åpen for alle helikopterkandidater som kan oppfylle de fastsatte krav – både sivilt og militært registrerte fartøy. Nordlys antyder at dette vil kunne “få dramatiske konsekvenser for beredskapen”. Noe slikt finnes det ikke belegg for å hevde. Vi legger tvert imot opp til at konkurransen skal være åpen både for sivilt og militært registrerte helikoptre, fordi vi tror det vil skape en bredest mulig konkurranse, med de mest gunstige resultater for staten. For øvrig har regjeringen allerede besluttet at det er Forsvaret som skal operere fremtidens redningshelikoptre – uansett valg av helikopter.

Regjeringen har siden 2006 foretatt en vesentlig styrking av redningshelikoptertjenesten gjennom først å etablere tilstedevakt på Banak, Bodø, Ørland og Rygge, for så å etablere et detasjement på Florø i 2009. Vi legger opp til en videreføring av de samme basene med tilstedevakt på fastlandet.

Når vi får nye helikoptre på plass, vil beredskapen langs kysten bli enda bedre enn i dag.