Historisk arkiv

Østlendingen, 23.10.2007

Vi skal oppklare mer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Mange forbrytelser blir aldri oppklart. Det vil vi gjøre noe med. DNA-analysen er et av de viktigste virkemidlene vi har i kampen mot kriminalitet. Regjeringen vil gi politiet bedre mulighet til å bruke DNA som bevis, skriver justisminister Knut Storberget i avisen Østlendingen.

Mange forbrytelser blir aldri oppklart. Det vil vi gjøre noe med.

DNA-analysen er et av de viktigste virkemidlene vi har i kampen mot kriminalitet. Regjeringen vil gi politiet bedre mulighet til å bruke DNA som bevis, og sørger for 64 millioner kroner til sentral finansiering av prøvene. Erfaringer fra andre land viser at DNA øker oppklaringsprosenten og gir mer effektiv etterforskning. I Storbritannia gikk oppklaring av innbrudd opp fra 14 til 45 prosent i saker der DNA-registeret kunne brukes. Når saker oppklares raskere, kan flere saker etterforskes. Det gir mer politikraft.

I dag betaler det enkelte politidistrikt regningen for DNA-analyser. Vi legger opp til sentral finansiering. Det gir mindre utgifter for distriktene og kan frigjøre ressurser. Det økte DNA-budsjettet går også til flere stillinger, bedre opplæring og nytt utstyr.

Gjennom å åpne for at òg mindre alvorlig kriminalitet kan registreres i DNA-registeret, håper vi å identifisere lovbrytere så tidlig som mulig. Svært mange av dem som blir dømt for alvorlige lovbrudd, har tidligere blitt dømt for mindre alvorlig kriminalitet. Som i dag vil registreringen i DNA-registeret skje først når en straffesak er endelig avgjort. Målet er å kunne ta i bruk ordningen fra 1. september neste år.

Politiet trenger bedre verktøy for å oppklare kriminalitet på tvers av landegrenser. EU-landene ønsker bedre politisamarbeid gjennom å gi hverandre gjensidig tilgang til de nasjonale registrene for DNA, fingeravtrykk og kjøretøy (Prüm-traktaten). Norge arbeider for en tilslutning til denne avtalen.

Dersom vi oppklarer mer kriminalitet, vil kriminaliteten også gå ned. Med 64 nye millioner og utvidelse av DNA-registeret er vi på rett vei. Økt innsats for å oppdage og oppklare mer kriminalitet skaper mer trygghet.