Høringsbrev

Høring om norsk internasjonal insolvensrett


Norsk rett regulerer bare i begrenset grad konkurs- og annen insolvensbehandling som berører flere stater. Av internasjonale avtaler på dette rettsområdet er Norge bare tilsluttet den nordiske konkurskonvensjonen (konvensjon 7. november 1933 mellem Norge, Danmark, Finnland, Island og Sverige om konkurs). Samtidig er internasjonal handel økt betydelig de siste årene. Dette gjelder også for norsk handel med andre stater. Med dette følger at flere insolvensbehandlinger i Norge berører andre stater, mens utenlandske insolvensbehandlinger har betydning for norske borgere eller formuesgoder som befinner seg i Norge.

Parallelt med denne utviklingen er det blitt etablert ulike ordninger for grensekryssende insolvensbehandlinger. Vi nevner her særlig EUs konkursforordning, Rfo. 1346/2000. Denne forordningen etablerer et gjensidig system for anerkjennelse i hele EU-området av insolvensbehandling åpnet i en medlemsstat. Forordningen faller utenfor EØS-avtalen. I tillegg har FNs handelsrettsorganisasjon UNCITRAL etablert en egen modellov om grensekryssende insolvensbehandlinger (UNCITRAL Model Law on Cross-Border Insolvency, datert 30. mai 1997). Modelloven er ingen internasjonal avtale, men snarere et forslag til hvordan internasjonal insolvensrett kan reguleres i den enkelte staten. Det har foreløpig ikke vært aktuelt å etablere norske lovregler på grunnlag av UNCITRALs modellov.

På denne bakgrunnen ba Justisdepartementet i 2008 professor dr. juris Mads Henry Andenæs om å utrede regler om norsk internasjonal insolvensrett. Utredningen ble avgitt i oktober 2010, og følger vedlagt. Vi ber om høringsinstansenes syn på forslagene i utredningen.

Vi ber adressatene forelegge høringsnotatet for berørte underliggende organer og berørte organisasjoner og foreninger på eget område som ikke er oppført på adressatlisten.

Høringsbrevet er tilgjengelig på www.regjeringen.no/jd. Høringsfristen er 1. mars 2011. Høringsuttalelser sendes fortrinnsvis til lovavdelingen@jd.dep.no, eventuelt til Justisdepartementet, Lovavdelingen, Postboks 8005 Dep, 0030 Oslo.


Med hilsen

 

Tone Ofstad e.f.
avdelingsdirektør


Ingrid K. Rogne
lovrådgiver