Høringsbrev

Justis- og beredskapsdepartementet sender med dette på høring rapport om «Avhør av særlig sårbare personer i straffesaker».

Rapporten er utarbeidet av en ekstern arbeidsgruppe nedsatt av Justis- og beredskapsdepartementet 1. november 2010. Sekretariatet for arbeidsgruppen har ligget i departementet. Arbeidsgruppens mandat har vært å gjennomgå regelverket om dommeravhør og observasjon av barn og psykisk utviklingshemmede. Arbeidsgruppen skulle levere sin rapport 31. oktober 2011. Leveringen ble imidlertid utsatt fordi man ville avvente en evaluering av Statens barnehus, slik at prosessene kunne ses i sammenheng. Arbeidsgruppen leverte sin rapport 16. oktober 2012. Samme dag ble det levert to delrapporter om evaluering av barnehus, foretatt etter oppdrag fra Politidirektoratet.

Det er rapporten «Avhør av særlig sårbare personer i straffesaker» som nå sendes på høring. De som ønsker å lese evalueringene om barnehus, kan finne dem her:

Barnehus-evalueringen 2012 – delrapport 1: Barnehusmodellens implikasjoner for politiets arbeid med fokus på dommeravhør og rettsmedisinsk undersøkelse (pdf)

Barnehus-evalueringen 2012 – delrapport 2: En undersøkelse blant barn og pårørende, jurister og politifolk, samt ledere og ansatte (pdf) 

I rapport om «Avhør av særlig sårbare personer i straffesaker» foreslås enkelte endringer i straffeprosessloven, vergemålsloven og påtaleinstruksen. I tillegg foreslår arbeidsgruppen en helt ny forskrift om avhør av særlig sårbare personer.

Blant de viktigste forslagene er:

  • Politiet gis ansvar for avhør av barn og psykisk utviklingshemmede, og avhørene skal nesten utelukkende gjennomføres uten involvering fra domstolen.
  • Aldersgrensen for å omfattes av ordningen senkes fra 16 til 15 år, men slik at det er tidspunktet for første avhør, og ikke for hovedforhandling, som er avgjørende.
  • Sedelighetssaker og familievoldssaker likestilles i ny avhørsmodell.
  • Heving av aldersgrensen for fritaksreglene for vitner i straffeprosessloven § 122 og utviding av reglene til også å gjelde § 123.
  • Reglene om formaning og forsikring samordnes.
  • Retten til å få oppnevnt bistandsadvokat utvides til også å omfatte overtredelser av straffeloven §§ 227 – 229 dersom handlingen har skjedd på bopel eller antas begått av noen vedkommende har et særlig tillitsforhold til.
  • Påtalemyndigheten i politiet gis hjemmel til å oppnevne verge i akutte tilfeller.
  • Barnehusene gis en sentral plass i ny ordning, og bruk av dem gjøres obligatorisk i mange tilfeller.
  • Krav om kompetanse til avhører og den som skal lede avhøret.
  • Regler for hvem som kan tillates å følge avhøret.
  • Regler om bruk av videokonferanse under avhør.
  • Kortere frist for gjennomføring av avhør i de mest alvorlige sakene.
  • Presisering av regler for sikring av siktedes rett til kontradiksjon og rett til å få oppnevnt forsvarer under etterforskningen.
  • Reglene om observasjon videreføres ikke i ny forskrift.

Rapporten er vedlagt høringsbrevet, men er også tilgjengelig her: Avhør av særlig sårbare personer i straffesaker (pdf).

En liste over høringsinstansene ligger vedlagt. Vi ber adressatene forelegge høringsbrevet for berørte underliggende organer og organisasjoner som ikke er oppført på listen over høringsinstanser.

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke tatt stilling til forslagene i rapporten, men vil vurdere om, og eventuelt hvordan, forslagene vil bli fulgt opp når høringsuttalelsene er mottatt. Departementet ønsker å motta innspill om alle forslagene i rapporten, samt høringsinstansenes vurdering av de økonomisk og administrative konsekvensene av forslagene.

Høringsfristen er 16. april 2013

Høringsuttalelsene sendes til Justis- og beredskapsdepartementet, Sivilavdelingen, Postboks 8005 Dep, 0030 Oslo. Vi ber om å få høringsuttalelsene til postmottak@jd.dep.no i tillegg til i ordinært brev.

Med hilsen

Elise Stilloff
kst. avdelingsdirektør

Kari Stokke
rådgiver