Historisk arkiv

Løsgjengerloven oppheves fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Regjeringen godkjenner og setter delvis i kraft lovvedtaket om å oppheve løsgjengerloven. Straffelovens bestemmelser om ordensforstyrrelse blir rusnøytral. – Løsgjengerloven er en lov tiden har løpt fra, sier justisministeren.

Pressemelding

Nr.: 91 – 2005
Dato: 21.12.2005

Løsgjengerloven oppheves fra nyttår

Regjeringen godkjenner og setter delvis i kraft lovvedtaket om å oppheve løsgjengerloven. Straffelovens bestemmelser om ordensforstyrrelse blir rusnøytral.

– Løsgjengerloven er en lov tiden har løpt fra, sier justisminister Knut Storberget.

Fra nyttår oppheves det meste av løsgjengerloven. Få av bestemmelsene har vært brukt de senere årene – i praksis bare § 17 om ordensforstyrrelser i beruset tilstand. Slike forstyrrelser vil heretter rammes av straffelovens bestemmelse om ordensforstyrrelser, som blir endret fra samme tid.

Nytt er at denne bestemmelsen utformes rusnøytralt, slik at alle rusmidler, ikke bare alkohol, regnes med. Løsgjengerloven § 24 om bistand til overstadig berusete som utvises fra skjenkested, er videreført i alkohollovgivningen, hvor bestemmelsen best hører hjemme.

Også straffebudet mot tigging er vedtatt opphevet, men ikraftsettingen av vedtaket vil utstå til det er nærmere vurdert om det er behov for flere bortvisningshjemler enn det er etter gjeldende rett.