Historisk arkiv

Politibudsjettet styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget styrker politidistriktenes budsjett med ytterligere 52 millioner kroner i år. Det kommer i tillegg til økningen på 318,5 millioner som politiet allerede har fått inneværende år.

 

Justisminister Knut Storberget vil foreta en total gjennomgang av drifts- og ressurssituasjonen i politiet.

Justisminister Knut Storberget styrker politidistriktenes budsjett med ytterligere 52 millioner kroner i år. Det kommer i tillegg til økningen politiet allerede har fått inneværende år, og betyr at politiet i 2008 har en reell styrking på 365 millioner (608 millioner kroner inkludert pris- og lønnsstigning).

– På denne måten kan Politidirektoratet og Justisdepartementet frigjøre midler til styrking av driften i politidistriktene allerede nå, sier Knut Storberget. 46,6 millioner av dette kommer i forbindelse med salderingen av inneværende års budsjett. I tillegg skal det omdisponeres midler i Justisdepartementet.

Mange politimestere har gitt uttrykk for at driftsbudsjettet er utfordrende og at det er behov for midler til investeringer og stillinger. Høsten har vært spesielt utfordrende ved at polititjenestekvinner og -menn i større grad har villet verne om sin fritid og ikke har ønsket å arbeide overtid.

– Rekordstore studentkull fra Politihøgskolen vil uteksamineres i løpet av de neste årene. Dette vil bidra til å gjøre bemanningen bedre. Samtidig må vi få flere sivile stillinger slik at flere polititjenestemenn i større grad enn i dag kan arbeide med operative oppgaver, sier Storberget.

Storberget vil også foreta en total gjennomgang av drifts- og ressurssituasjonen i politiet, for å blant annet diskutere oppfølgingen av Politidirektoratets bemanningsrapport, ”Politiet mot 2020”. – Formen på samarbeidet kommer vi tilbake til, men Politiets Fellesforbund, og de andre organisasjonene vil bli invitert med i dette arbeidet, sier Storberget.

Samtidig er justisministeren tydelig på at når det gjelder spørsmål knyttet til politiets lønn, så må dette løses innenfor det fastlagte systemet med tariffoppgjør i staten.

Bakgrunn:

  • I perioden 2006 til 2009 har regjeringen økt politibudsjettet med 2 milliarder kroner. Dersom kompensasjon for pris- og lønnsvekst trekkes fra, er økningen på over 800 millioner kroner.
  • Regjeringen har foreslått å øke politibudsjettet med til sammen 789 millioner kroner nominelt i 2009, eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 216 millioner kroner.
  • Regjeringens budsjettforslag for 2009 gjør det mulig for politidistriktene og særorganene å øke antall årsverk med 250 sammenlignet med saldert budsjett 2008.
  • I perioden 2006-2009 vil opptaket ved Politihøgskolen være på til sammen 1 776 studenter, rundt 600 flere enn under den forrige regjering.
  • Rekordhøyt opptak på Politihøgskolen, satsing på sivile stillinger og seniorpolitiske tiltak frigjør mer politikraft.
  • Utvidelse av DNA-registeret og sentral finansiering av prøver, vil frigjøre ressurser i det enkelte politidistrikt.
  • Regjeringen har fått ned soningskøen med over 80 prosent. Køen har gått fra nesten 2800 dommer i juni 2006 til 460 dommer ved utgangen av oktober i år. Det betyr at politiet sparer tid og ressurser ved at de transporterer varetektsfanger over kortere avstander, det blir lettere å finne varetektsplasser
  • Neste år brukes i tillegg 561 millioner kroner til nytt avlytningssikkert nødnett for beredskapsetatene. Dette vil gi økt trygghet for ansatte i politi- og lensmannsetaten og bidra til en mer effektiv ressursbruk.