Historisk arkiv

Styrket personvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Ny rapport om bruk av fødselsnummer og fingeravtrykk

– Den teknologiske utviklingen setter personvernet under press. Det er viktig at vi har et lovverk som hindrer misbruk av fødselsnummer og biometriske kjennetegn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

  Les rapporten her.

Justisministeren har mottatt en rapport som drøfter problemstillinger knyttet til bruk av fødselsnummer og såkalte biometriske kjennetegn.

– Den teknologiske utviklingen setter personvernet under press. Det er viktig at vi har et lovverk som hindrer misbruk av fødselsnummer og biometriske kjennetegn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Statssekretær Aas-Hansen har i dag mottatt en rapport som drøfter problemstillinger knyttet til bruk av fødselsnummer og såkalte biometriske kjennetegn (fingeravtrykk, irisgjenkjenning mv.). – Utredningen er et viktig bidrag for å skaffe oversikt over tekniske og juridiske sider ved denne problematikken, sier Aas-Hansen.

Når det gjelder fødselsnummer konkluderer forskerne med at det bør oppstilles et generelt forbud mot å benytte fødselsnummer alene for å finne ut om en person er den han eller hun utgir seg for å være (såkalt autentisering). Bruk av fingeravtrykk og andre biometriske kjennetegn for å avdekke en persons identitet (såkalt identifisering) skal kun være tillatt dersom det er bestemt i lov. For autentiseringsformål skal bruk av fingeravtrykk mv. også kunne basere seg på samtykke fra den det gjelder.

Rapporten ”Utredning om fødselsnummer, fingeravtrykk og annen bruk av biometri i forbindelse med lov om behandling av personopplysninger § 12” er utarbeidet av professor dr. juris Dag Wiese Schartum i samarbeid med førsteamanuensis dr. juris Lee A. Bygrave på oppdrag fra Justis- og politidepartementet. Rapporten er en del av departementets arbeid med etterkontrollen av personopplysningsloven.

Schartum og Bygrave har tidligere utarbeidet en større rapport for departementet som ledd i den samme etterkontrollen. Begge forskerne er ansatt ved juridisk fakultet, senter for rettsinformatikk (SERI), Universitetet i Oslo. Rapportene vil bli sendt på høring som vedlegg til et større høringsnotat om behovet for endringer i personopplysningsloven som Justis- og politidepartementet tar sikte på å ferdigstille før jul.

Kontaktpersoner:
Professor dr. juris ved Universitetet i Oslo, Dag Wiese Schartum, 22 85 00 77 / d.w.schartum@jus.uio.no
Kst. lovrådgiver i Justisdepartementet, Gry Steen Hvidsten, 22 24 54 63.