Historisk arkiv

Vanskeligere å nekte forsikring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet foreslår nye regler i forsikringsavtaleloven om at et forsikringsselskap må ha saklig grunn for å nekte noen forsikring. Forslaget styrker kundenes rettigheter.

En gutt som tar astmamedisin. Foto: iStock

Forsikringsselskap må vudere grunnlaget for å nekte noen forsikring mer grundig enn i dag.

Justisdepartementet foreslår nye regler i forsikringsavtaleloven om at et forsikringsselskap må ha saklig grunn for å nekte noen forsikring. Forslaget styrker kundenes rettigheter.

– Selskapene har ofte legitim grunn til å avslå forsikring, men vi har sett for mange saker der det kan være tvil om en forsikringsnektelse er saklig. Det er derfor et klart behov for lovregler som beskytter mot usaklige forsikringsnektelser. Det er også viktig at når man nektes forsikring av selskapet, så skal man få en grundig skriftlig begrunnelse for nektelsen, og man skal få opplysninger om muligheten for å bringe avslaget inn for Forsikringsskadenemnda, sier justisminister Knut Storberget.

Personer som har en tilstand som medfører en særlig risiko, for eksempel for uførhet, vil fortsatt kunne nektes forsikring for slik risiko, men selskapet må vurdere grunnlaget for avslaget mer grundig enn i dag. Forslaget styrker også kundens mulighet til å vurdere om nektelsen virker usaklig og til å få klage nektelsen inn for en nemnd.

Forslaget styrker kundenes rettigheter slik:

  • Det må foreligge en ”særlig risiko” – ikke enhver liten risiko er saklig grunn.
  • For at selskapet skal kunne nekte forsikring på grunnlag av risikostatistikker, må statistikken ha nær nok sammenheng med den enkelte saken.
  • Når selskapet kan nekte forsikring på grunn av en særlig risiko, skal avslaget ikke gå lenger enn nødvendig. I stedet for å nekte forsikring helt, må selskapet derfor – hvis mulig - i stedet tilby en mer begrenset dekning.
  • Andre særlige forhold enn risiko – for eksempel en særlig skadehyppighet - kan bare begrunne nektelse der dette ikke er urimelig overfor den enkelte.
  • Kundenes rettigheter når forsikring nektes, styrkes gjennom krav til skriftlig begrunnelse og mulighet for nemndbehandling. 
  • Tilbud på forsikring til en særlig høy premie må også begrunnes skriftlig.

Forslaget skjerper også kravene ved selskapenes innhenting av helseopplysninger. Blant annet skal selskapene ikke kunne be om helseopplysninger som er eldre enn ti år.