Historisk arkiv

Elektronisk deltakelse på generalforsamling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å gjennomføre EU-direktivet om aksjonærrettigheter. Dermed blir det tilstrekkelig at allmennaksjeselskaper legger årsrapporter på internett, og at aksjonærer deltar på generalforsamling via elektroniske kommunikasjonsverktøy.

I dag er det slik at dokumenter som skal behandles på generalforsamlingen, både i allmennaksjeselskaper og aksjeselskaper, må sendes til alle aksjeeierne per post, eventuelt med e-post til de aksjeeierne som har godtatt dette. Regjeringen foreslår nå at selskapene i stedet kan velge å gjøre dokumentene tilgjengelige for aksjeeierne på internett.

Ressursbesparende. – Hvert år mottar flere hundre tusen aksjeeiere store årsrapporter før generalforsamlingen, og det går med store ressurser til dette. Regjeringens forslag gir selskapene mulighet for betydelig å redusere behovet for slike utsendelser. Det vil føre til lavere kostnader for næringslivet, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Enhver aksjeeier kan likevel henvende seg til selskapet og kreve å få dokumentene tilsendt.  Dessuten skal innkallingen til generalforsamling fortsatt sendes til alle aksjeeierne, som i dag, og den skal opplyse om hvor man eventuelt kan finne dokumentene på internett.

Børsnoterte selskaper må gjøre dokumentene tilgjengelig på internett etter reglene i aksjonærrettighetsdirektivet, mens andre selskaper avgjør selv om det vil gjøre dokumentene til generalforsamlingen tilgjengelig på internett. I alle tilfelle er det opp til selskapet selv om det vil benytte seg av den muligheten forslaget gir til å vedta at dokumentene ikke lenger skal sendes alle aksjeeierne.

Elektronisk deltakelse. Regjeringen foreslår også at allmennaksjeselskapene kan la aksjeeierne delta på generalforsamling via elektroniske kommunikasjonsverktøy, uten å være tilstede fysisk, og at de kan knytte retten til å delta til en registreringsdato fem dager før møtet. Det vil være opp til selskapene selv om de vil innføre denne ordningen.

Kontaktperson:

Lovrådgiver Aud Slettemoen, tlf 22 24 53 69.